Experți în aviație: Sunt șanse mici ca avionul prăbușit în Ucraina să fi avut o defecțiune. Piloții ar fi trebuit să ocolească zona

Data publicării:
avion arzand departe

„Puteau să ocolească, pot fi ocolite zonele de conflict, nu e nicio problemă. A fost lovit de un proiectil de la sol, a tras cineva”, spune Valentin Duţă - fost şef Securitatea Zborurilor Tarom.

În opinuia sa, Boeingul 777 este „o aeronavă foarte sigură, puternică nu a dat rateuri. Este un avion serios, puternic”, spune el.

Probabil a fost lovit intenţionat de un proiectil tras de la sol sau dintr-un avion. S-ar putea să fi fost confundat cu altă ţintă sau să fie un alt avion militar pe lângă el şi atunci mai mult ca sigur a fost luat drept ţintă militară. De obicei aceste aeronave care fac lung curier urcă 13.000 de metri şi ele circulă numai pe căile aeriene internaţionale bine desemnate de către controlorii de trafic şi sunt urmărite tot timpul”, spune pilotul Valentin Ialomițeanu.

Dacă proiectilul a lovit un rezervor, explozia a fost iminentă”, a mai spus el.

Pilotul Paul Mitu spune că piloții ar fi trebuit să ocolească zona.

Piloții trebuia să știe această zonă ca fiind zonă interzisă de zbor, chiar dacă ruta aeriană trecea pe-acolo. Dovadă a faptului că pe timpul conflictelor militare se pot face confuzii sau se pot executa trageri asupra unor ținte necunoscute, este ceea ce s-a întâmplat cu această catastrofă”, arată el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri