Clădirea uneia dintre cele mai vechi fabrici de bere din România stă să cadă sub privirile bucureştenilor. Fabrica Luther, devenită apoi Griviţa, are o istorie de aproape 150 de ani. Decenii la rând, acolo s-a produs a şasea parte din producţia naţională de bere. Acum este doar o clădire părăsită.

Embed:

Fabrica a fost ridicată în 1869 la marginea Bucureştiului. Era printre primele din România, iar neamţul care a construit-o -Erhard Luther-a adus cu el reţetele de bere din Germania. În scurt timp, berea fabricată aici a devenit cea mai căutată băutură din hanurile şi restaurantele din Bucureşti. La doar câţiva ani de la inaugurare, fabrica a câştigat titlul defurnizor al Curţii Regale.

Fabrica de bere Luther | wikipedia.org

În 1905, fabrica a fost vândută unor nemţi din Braşov, care au continuat tradiţia. „Au cumpărat-o fraţii Czell, care aveau fabrica de bere de la Dârste, din Braşov. Şi au menţinut-o sub numele de fabrica Luther, intrând în concurenţă cu o fabrică mult mai puternică, cea a lui Dumitru Bragadiru din Calea Rahovei”, povesteşte istoricul Constantin Bălăceanu Stolnici.

După al doilea Război Mondial, fabrica a fost naţionalizată. Se numea pe atunci „Întreprinderea de Bere Bucureşti - Fabrica Griviţa”. Băutura produsă aici era printre cele mai căutate din ţară şi asigura a şasea parte a producţiei naţionale de bere.

Mai târziu, pe la 1970-1975, i-au zis fabrica Gambrinus şi aşa a rămas până în 1990, când a fost din nou privatizată şi a luat-o o fabrică olandeză”, mai spune istoricul.

După revoluție, fosta întreprindere a fost cumpărată pe rând de două firme mari care aveau de gând să o modernizeze. Patronii nu şi-au mai dus însă planurile la bun sfârşit.

Astăzi, din fabrica renumită de altă dată au rămas doar bucăţi din vechiul zid şi clădiri abandonate cu geamurile sparte.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!