Fotograful Revoluţiei. Un clujean a surprins pe peliculă momentele tragice din decembrie 1989

Data publicării:
foto1

Răzvan Rotta îşi aminteşte evenimentele de stradă din decembrie 1989 de parcă s-ar fi petrecut ieri. Era pe atunci asistent universitar pasionat de fotografie şi nedespărţit de aparatul foto. A ajuns în Piaţa Libertăţii, locul unde s-a aprins scânteia Revoluţiei la Cluj, pentru a-şi lua acasă fata care ieşise în oraş împreună cu două prietene.

Foto: ro.wikibooks.org

„I-a dat telefon soţiei mele, care era la serviciu, şi i-a spus: "Mamă, mergem în piaţă să facem revoluţie". Iar maică-sa i-a răspuns: "Bine, bine, dar să nu începi tu prima". Suna foarte ciudat, dar în momentele alea spui şi lucruri pe care le spui şi apoi te miri de ele. Am luat-o pe soţia mea şi am venit împreună să o căutăm. Când am ajuns în Piaţă erau deja grupuri de oameni adunaţi. Stăteau pe bănci şi cântau uşurel "Deşteaptă-te române!", rememorează Răzvan Rotta.

Foto: ro.wikibooks.org

Lucrurile au luat în curând o turnură neaşteptată, atunci când în piaţă au sosit două transportoare cu militari înarmaţi şi pregătiţi să tragă în orice moment. Atunci, liderii celor ieşiţi în stradă, între care actorul Călin Nemeş, au luat atitudine.

Răzvan Rotta şi-a dat seama că lucrurile vor degenera şi, chiar dacă frica pusese stăpânire pe el, instinctul de fotograf nu l-a trădat. Rolul lui era să imortalizeze momentele ce aveau să devină istorie.

Foto: ro.wikibooks.org

„Vroiam să cuprind totul. Aveam un aparat cu zoom, era ceva nou la vremea aceea un zoom, dar n-am avut timp să fixez şi altele”, îşi aminteşte acesta.

În câteva momente, totul avea să se schimbe. Revoluţionarii, care stăteau cu pieptul dezgolit în faţa armatei, au fost seceraţi de o ploaie de gloanţe.

Foto: ro.wikibooks.org

„Atunci nu a fost o manifestaţie, în 1989, să fim clari. Oamenii au ieşit în stradă, cred că nici nu-şi dădeau seama ce se poate întâmpla. Am câştigat nişte lucruri pe care nici nu ne-am dat seama. Libertatea de a putea vorbi, de a putea gândi, de a spune ce doreşti”, crede cu tărie Răzvan Rotta.

45 de persoane au murit la Cluj în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri