Fumatul ar putea fi permis în spaţii separate şi pe terase special amenajate

Data publicării:
local fumat 1

Mai exact, fumatul ar urma să fie permis în spaţii separate şi pe terase special amenajate, potrivit unei analize avocatnet.ro. În plus, definiţia spaţiului închis ar putea fi reformulată.

Măsurile sunt incluse în proiectul de lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Acesta figurează astăzi pe ordinea de zi a Senatului (prima Cameră sesizată), fiindpropus pentru adoptare. Totuşi, indiferent de decizia Senatului, pentru a se putea aplica, documentul are nevoie de votul pozitiv al Camerei Deputaţilor (Forul decizional).

Fumatul în public ar urma să fie permis în spaţii şi pe terase destinate în mod special consumului de tutun, după cum se arată în propunerea legislativă: "Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop".

Totodată, pentru lista excepţiilor actuale de la interdicţia de a fuma, pe care sunt incluse celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă şi zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, senatorii propun adăugarea spaţiilor special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie.

Nu în ultimul rând, proiectul de act normativ ce urmează să primească votul senatorilor prevede şi o redefinire a spaţiilor închise.

Concret, spaţiul public închis ar urma să fie "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă". În momentul de faţă, definiţia face referire la spaţiile cu acoperiş, plafon sau tavan şi cel puţin doi pereţi.

În acelaşi timp, spaţiul închis de la locul de muncă ar urma să fie "orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă". În prezent, această definiţie face referire, de asemenea, la existenţa a cel puţin doi pereţi.

De reţinut este că, deşi proiectul se află pe ordinea de zi, în aşteptarea votului final, senatorii ar putea decide astăzi prelungirea termenului-limită pentru dezbaterea acestuia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri