Furturi masive la Complexul Energetic Oltenia. Paza carierelor costă 11 milioane de lei pe an

Data publicării:
fier vechi

Cu toate că Complexul Energetic Oltenia plăteşte 11 milioane de lei pe an pentru paza carierelor de cărbune, tone întregi de deşeuri de fier dispar în fiecare lună. Uneori, chiar angajaţii sunt cei care pun la cale totul: săptămâna trecută, un inginer-şef a ajuns în arest după ce a fost participat la furtul a două camioane de fier. Conducerea companiei vrea să înfiinţeze acum o divizie proprie de pază.

 

Complexul Energetic Oltenia are 11 cariere şi toate au depozite de deşeuri feroase, puncte de atracţie pentru hoţi. Zecile de tone de fier de aici pot fi valorificate, mai ales dacă hoţii beneficiază de ajutor din interior. Aşa s-au furat în urmă cu o săptămână 40 de tone de fier, unul dintre cele mai mari prejudicii din carieră, realizat chiar cu ajutorul unui angajat. Hoţii au ieşit pe poartă cu fierul vechi fără să li se pună întrebări: aveau un aviz de însoţire a mărfii fals.

De acest lucru nu şi-au dat seama paznicii, ci poliţiştii de la Brigada Rutieră care au oprit în trafic cele două maşini cu fier furat.

Cariera Lupoaia are 70 de hectare şi este supravegheată de opt agenţi de pază şi de 17 angajaţi, pază pentru care se cheltuiesc cel puţin 300.000 de lei anual. Şefii carierelor spun că, în cazul în care prejudiciul nu este recuperat, le este imputat paznicilor. Totuşi, condiţiile de lucru sunt grele, motivează conducerea: „Este foarte greu să asiguri această pază ţinând cont şi de intemperiile care sunt, în speţă iarna - ceaţă, ploi. Punctele de iluminat sunt doar în punctele de acţionare ale benzilor şi de întoarcere şi este foarte greu să asigurăm acest lucru”, argumentează Constantin David, directorul Carierei Lupoaia.

Cum se rezolvă totuşi o asemenea situaţie? „Anul acesta se va rezolva această problemă prin înfiinţarea unei divizii de pază sau cum se va numi ea, mixtă, formată şi din oameni de-ai noştri, şi cu investiţii de monitorizare, care ar putea să intervină în timp real acolo unde sunt probleme”, a declarat Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere.

Un kilogram de fier se vinde cu 80 de bani, astfel că hoţii se aleg cu bani frumoşi de pe urma valorificării deşeurilor furate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri