Prima grevă a controlorilor aerieni din România s-a încheiat. 17 zboruri au fost perturbate pe Otopeni

Data publicării:
AEROPORT

ACTUALIZARE 13.00 Greva s-a încheiat. 17 curse au fost perturbate în cele două ore ale protestului. Încep să se facă îmbarcările.

Se înregistrează întârzieri la decolare, de la 20 de minute, până la aproape două ore, așa cum este cazul unui zbor către Bologna, care era programat să plece de pe Otopeni la ora 12:00, dar care va decola abia în jurul orei 13:45.


ACTUALIZARE 12.00 Liderul sindical de la ROMATSA spune că protestul se va încheia la ora 13:00, iar mâine nu va mai exista nicio mișcare de acest gen. „Pe parcurs vom vedea dacă vom ajunge la grevă”, a declarat el.

ACTUALIZARE 11.00 Conform unei comunicări trimise de ROMATSA către aeroportul Otopeni vor fi afectate în acest interval 19 curse. 21 de zboruri se vor desfăşura conform programului obişnuit: 13 decolări şi 8 aterizări.

ACTUALIZARE 10.30. Pe aeroportul Otopeni sunt afectate 17 curse din 40: 11 decolări şi 6 aterizări.

ACTUALIZARE 10:16  În intervalul 11:00 – 13:00 nu va decola și nu va ateriza niciun avion de pe aeroportul Otopeni, a confirmat la Digi24Valentin Iordache, directorul de comunicare al Aeroportului Internațional Henri Coandă. 

„Cele 22 de aterizări și 18 decolări care urmau să se efectueze în intervalul 11:00-13:00 vor fi amânate pentru după ora 13:00”, a precizat Valentin Iordache.

Mesajul nostru pentru pasageri este: dacă nu au ajuns încă la aeroport, să vină la timp la aeroport, să-și efectueze formalitățile de check-in, de control de frontieră, de control de securitate, pentru că vor ajunge după aceea în zona de îmbarcare, iar în acea zonă este oricum mult mai confortabil, pe de o parte, pe de altă parte, încercăm cu ajutorul companiilor aeriene să facem și îmbarcarea pasagerilor cât mai aproape de ora programată, astfel încât, imediat după ora 13:00, aeronavele să fie pregătite pentru decolare”, a spus Valentin Iordache.

„Vom avea foarte multe aeronave care vin la aterizare, pentru că ne apropiem de ora de vârf, de asemenea, sunt aeronave care vor trebui să decoleze, atât cele amânate, cât și cele programate pentru după ora 13:00 și efortul va fi major de toate părțile, astfel încât să se decoleze și să se aterizeze cu bine și să se reintre cât mai rapid în programul normal al unei zile de miercuri”, a arătat directorul de comunicare. „Este posibil să trebuiască să facem față unor aglomerări”, a admis oficialul.  

Încercăm ca niciuna dintre întârzieri să nu depăşească două ore, dar aici sunt mai mulţi factori care intervin. Chiar dacă aeronava ar putea să decoleze de pe aeroportul Henri Coandă, ar putea să nu aibă slot de rută pe ruta până la destinaţie sau slot de aterizare la destinaţie, fapt care ar mai putea adauga nişte minute de întârziere”, a atras atenția Valentin Iordache.

„Până în acest moment, nu am înregistrat sesizări sau nemulţumiri din partea pasagerilor. Probabil că vom înregistra şi acestea vor fi tratate cu cea mai mare atenţie şi vom răspunde, că de obicei, tuturor sesizărilor pasagerilor, direct noi sau prin intermediul celor care trebuie să răspundă la aceste sesizări, cei care au produs aceste efecte neplăcute pentru pasageri”, a declarat oficialul.

În ceea ce privește aeronavele care urmează să intre în spaţiul aerian al României, cele care au apucat să intre, vor fi dirijate, potrivit ROMATSA, până la aeroportul de destinaţie. „Deci cu siguranță nu vor rămâne în aer”, a punctat Valentin Iordache. Acele aeronave care urmau să aterizeze în intervalul grevei vor rămâne pe aeroporturile de origine cel mai probabil şi vor decola de acolo când vor putea ateriza în siguranţă şi în afara perioadei de grevă la Bucureşti, a mai precizat el.



ACTUALIZARE 10:00 Pasagerii sunt anunțați de companiile aeriene că întârzierile curselor de pe aeroportul Otopeni vor fi de cel puțin două ore.


Protestatarii au o listă de 14 revendicări. Printre ele: majorarea salariilor, negocierea unui nou contract colectiv de muncă, mutarea controlorilor de trafic pe alte posturi după ce împlinesc vârsta-limită pentru această profesie, adică 55 de ani.

Alături de controlori de trafic se vor afla în grevă de avertisment şi angajaţi ai ROMATSA din departamentele tehnic, meteo şi telecomunicaţii. Aceştia sunt nemulţumiţi de modalitatea de reorganizare a regiei de stat şi de faptul că, de luna trecută, nu mai au contract colectiv de muncă.

Controlorii de trafic de pe tot teritoriul României se ocupă atât de zborurile care decolează şi aterizează de pe şi pe aeroporturile româneşti, cât şi de avioanele care tranzitează spaţiul aerian românesc. De exemplu, aproape toate avioanele companiilor Emirates şi Qatar care au curse în Europa trec pe deasupra României.

În cele două ore de grevă, doar o treime dintre aeronavele care trebuie să aterizeze, să decoleze sau să tranziteze spaţiul aerian românesc vor fi ghidate de controlorii de trafic.

Care vor fi acestea decid şefii controlorilor de zbor din Europa - Eurocontrol. De asemenea, vor fi asigurate şi zborurile de urgenţă, cele ale Poliţiei şi cele oficiale.

În intervalul de timp prevăzut pentru grevă, pe aeroportul Otopeni sunt programate 22 de aterizări şi 18 decolări.

Cu întârzieri s-ar putea confrunta şi aeroportul din Timişoara, unde două zboruri interne sunt programate în perioada grevei.

La fel şi la Cluj. În intervalul orar în care ar trebui să aibă loc greva controlorilor de trafic, pe aeroportul internaţional din Cluj Napoca sunt programate trei zboruri externe şi un zbor intern.

Compania aeriană de stat, TAROM, are 10 zboruri programate în cele două ore în care controlorii de trafic nu vor lucra.

Nu am luat măsuri de anulare anticipată a zborurilor, însă, dacă se vor înregistra întârzieri, acestea vor fi soluţionate în funcţie de situaţia efectivă de mâine”, a spus, marți, Georgeta Dinu, purtător de cuvânt al TAROM.

Companiile aeriene le recomandă pasagerilor să se prezinte la aeroporturi conform programului şi să se înarmeze cu răbdare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri