Gabriel Oprea, acuzat de un general că a copiat în teza de doctorat

Data publicării:
gabriel oprea-resized-mfax-1

ACTUALIZARE 21.14. „În urma unei sesizări având ca obiect teza de doctorat elaborată de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestor sesizări la nivel naţional, a demarat cu celeritate procedurile de analiză a suspiciunilor enunţate în sesizarea anterior menţionată”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Precizăm că, în conformitate cu prevederile articolului 4^2 din Legea 206/2004 şi ale ordinului de ministru nr. 4.393/2012 privind Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, modificat şi completat prin ordinul de ministru nr. 4.835/2012, precum şi în baza art. 28 din acelaşi regulament care stipulează modul de rezolvare a sesizărilor privind persoanele cu funcţii de demnitate publică, „Sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică”, se mai spune în comunicatul citat.  


Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti va verifica teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea. El este acuzat de generalul Ioan Sîrbu că ar fi plagiat lucrarea prin care a obţinut titlul de doctor în anul 2000.

Avem un profesor universitar care s-a ocupat de chestiunea aceasta şi a studiat lucrarea. A rezultat că este o lucrare de la cap la coadă, un caz de plagiat flagrant prin aceste modalităţi de copy-paste, cut şi patch work”, spune Diana Croitoru, avocata lui Ioan Sîrbu.

Gabriel Oprea a susţinut teza de doctorat „Procedura plângerii prealabile” în anul 2000 la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Coordonatorul său a fost avocatul Ioan Neagu.

Avocatul Gheorghe Piperea, şi el conducător de doctorate la aceeaşi facultate, spune că există suspiciuni rezonabile că teza a fost plagiată.

Sunt similitundini izbitoare, pur şi simplu între teza de doctorat şi aşa-zisa sursă de inspiraţie”, spune Gheorghe Piperea.

În pagina 10 din lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, 15 din cele 21 de rânduri sunt citate exact din tratatul de procedură penală al profesorului Ion Neagu. Povestea se repetă şi în următoarele două pagini. Gabriel Oprea nu citează folosind ghilimelele, ci face doar trimiteri numerice în subsolul paginii.

Celelalte şase rânduri rămase în pagina 10 se regăsesc şi ele cuvânt cu cuvânt în cartea lui Ion Neagu. De această dată fără a se folosi vreo trimitere la notele din subsol.

O parte din explicaţiile de subsol au fost şi ele preluate integral fără citarea adecvată.

Nu se pun ghilimele, nu se pune niciun semn grafic special care să arate că ceea ce este scris acolo nu aparţine autorului tezei de doctorat, ci este un citat din alt autor. Sunt paragrafe întregi care parcă sunt puse cu furca. Este imposibil să ai 25 de note de subsol într-o teză de doctorat de 400 de pagini”, explică Gheorghe Piperea.

Înseamnă că nu e muncită de omul respectiv, că nu îi aparţine. Putea şi un student de anul I să adune în 450 de pagini format A4 citate din Volonciu şi Neagu. Aia nu e teză de doctorat. Eu, din perspectiva unui conducător de doctorat, nu aş accepta o astfel de teză nici într-un milion de ani. Dacă ne limităm la textele publicate în ziar şi pe internet este evident un plagiat. Neavând însă lucrările şi căderea să mă pronunț, nu pot spune cu certitudine că este un plagiat. La prima vedere, pare să fie un plagiat”, adaugă Gheorghe Piperea.

Într-un comunicat oficial, premierul interimar a respins acuzaţiile de plagiat. „Sunt un om corect, am respectat şi respect legile ţării. În privinţa parcursului meu academic, am cerut şi am primit din partea Ministerului Educaţiei, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât şi cel de conducător de doctorat au fost obţinute cu respectarea tuturor normelor legale şi a exigenţelor academice în vigoare la momentul respectiv”, a declarat premierul interimar.

Gabriel Oprea este, din anul 2001, conducător de doctorate. A făcut parte din comisia care a avizat teza de doctorat a premierului Victor Ponta, şi el acuzat de plagiat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri