Ginerele lui V. Blaga a câștigat fără licitaţie un contract în Timiş „pe motiv de extremă urgenţă”

Data publicării:
autostrada timisoara

În 28 ianuarie, în plin cod roşu decretat în sud-estul ţării, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale încalcă două reguli. Atribuie direct şi fără să anunţe public un contract pentru servicii de pază, protecţie şi securitate a drumurilor naţionale din vestul ţării, din subordinea Secţiei de Drumuri Timişoara.

Motivul este invocat este: "situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute". Reprezentanţii companiei de drumuri nu au precizat însă despre ce fel de urgenţă e vorba. Cea legată de vreme este exclusă din start.

Am avut temperaturi foarte ridicate în ianuarie, iar ninsorile - cel puțin în vestul țarii - au fost absolut normale și nu au ridicat probleme. Pentru vestul țării, nu ne așteptăm la coduri galbene, roșii”, a spus Carmen Moisa, meteorolog.

În vestul ţării nu au fost niciun fel de probleme pentru că iarna a fost mai blândă cu noi”, a declarat Adrian Pop, președintele Asociației Patronala A Transportatorilor Europa.

Experții în achiziţii publice spun că o singură urgenţă ar fi putut fi luată în calcul la atribuirea fără licitaţie a unui contract de pază de drumuri.

Dacă ar fi fost un atentat cu bombă, poate atunci exista această justificare, însă ea ar trebui să fie foarte clară”, este de părere Otilia Nuţu, Analist de Politici Publice.

La negocierea fără anunţ a participat o singură firmă, cea a ginerelui fostului ministru Vasile Blaga, Ionuț Rudeanu. Până la această oră, Compania Naţională de Drumuri nu a explicat modul în care societatea Axis Corporate Security a fost desemnată câştigătoarea contractului.

Reprezentanţii firmei au transmis Digi24 că au fost desemnaţi să facă paza în sistem de urgenţă după ce toate licitaţiile pentru servicii de pază de drumuri în Timiş au fost blocate printr-un proces. Aceiaşi reprezentanţi recunosc însă că judecata s-a terminat acum trei luni.

Nu este pentru prima data când ginerele lui Vasile Blaga câştiga contracte directe cu Compania Naţională de Drumuri. În 2013 a încasat două milioane două sute de mii de euro, bani obţinuţi în urma câştigării licitaţiilor publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri