Greva de la ROMATSA a fost anulată

Data publicării:
romatsa sediu agerpres 7898509-3

Foto: Agerpres

Greva controlorilor de trafic a fost anulată după circa nouă ore de negocieri intense între sindicalişti şi conducere.

Cele două părţi au ajuns la un acord cu privire la contractul colectiv de muncă şi la organigrama instituţiei, aşa că angajaţii au renunţat la protest.

S-a semnat contractul colectiv de muncă, se va depune azi la ITM, nu mai sunt întrunite condițiile pentru grevă. Pentru celelalte detalii, sindicatele și patronatul o să vă spună detalii. Dar mâine greva nu mai are loc. E anunțat Eurocontrolul, nu mai e niciun fel de problemă”, a spus Iulian Matache, ministrul Transporturilor.

Operațiunile ROMATSA privind navigarea aeriană se desfășoară normal și vom putea și de aici înainte să continuăm cu activitatea noastră în condiții normale”, a spus Fănică Cârnu, director general.

În noul contract colectiv de muncă, sindicaliştii au obţinut ce au vrut: salarii mai mari cu 2%, revenirea la vechea organigramă şi posibilitatea de a nu mai dirija avioane după 55 de ani, dar să primească, la schimb, un al post în companie. Cu toate acestea, sindicaliştii vor mai mult.

„Practic lupta continuă. Vom încerca și vom face tot posibilul pentru decăpușarea, demilitarizarea și depolitizarea acestei instituții. Au pus în pericol siguranța traficului și pe pasagerii care ar fi putut să-și rateze concedii, să piardă bani, doar pentru că s-a declarat greva legală, deși sunt aceleași 14 revendicări”, a spus Gabriel Tudorache, lider de sindicat.

Chiar şi fără grevă, în ultimele trei zile, traficul a fost restricţionat pentru a nu întâmpina probleme.

„Nu făcea față sistemul. Când se depășea o anumită încărcare de număr de aeronave, în acel moment începea să se blocheze. Am înțeles că undeva la 60% s-a asigurat și 40% nu”, a mai spus Gabriel Tudorache.

Consiliul de Administraţie a decis să prelungească contractul de întreţinere pentru serviciul de dirijare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri