IMPARȚIAL. Marko Bela: Maghiarii nu reușesc să se folosească de toate drepturile legale de care dispun

Data publicării:
MarkoBela

„Eu cred că, în cazul acelor zone tradiționale unde maghiarii reprezintă majoritatea, am putea găsi niște forme speciale ale administrației zonale, regionale – un anumit statut special; ceea ce, în concepția mea, ar însemna că limba și cultura maghiară, pe lângă limba și cultura română, să aibă un alt statut. Deciziile legate de limbă, de cultură, să fie luate într-o măsură mai mare decât în alte zone la fața locului, deci am putea concretiza ce ar însemna o autonomie administrativă, teritorială, nicidecum suprimarea limbii române sau a culturii”, a spus Marko Bela.

Politicianul maghiar a spus că ar fi necesară ridicarea la un rang mai înalt, pe lângă limba română, a limbii și culturii maghiare în zonele locuite în special de maghiari.

„Ardealul este o regiune extrem de importantă, pentru că acolo există o experiență istorică de foarte multe secole de conviețuire, nu doar de români și maghiari, ci și de sași, nemți”, spune Marko Bela.

Politicianul maghiar afirmă că în Ardeal s-au creat niște forme de conviețuire foarte interesante, care presupun, pe de o parte, și o anumită separare, deoarece există sate românești și sate maghiare. Potrivit lui Marko Bela, între maghiari și români există atât dialog, dar și comunități mixte. Cu toate acestea, politicianul a ţinut să sublinieze că şi maghiarii, şi românii au reușit să își păstreze propria identitate.

În cartea sa, Ruleta Maghiară, recent lansată, Marko Bela afirmă că ar vrea un statut special pentru Ardeal, dar mai ales pentru regiunile locuite de maghiari.

Întrebat de ce a sugerat că maghiarii se simt cetățeni de rangul doi, mai ales că România este dată ca exemplu în Europa pentru că respectă drepturile minorităților, Marko Bela a afirmat că la Universitatea de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș (UMF) există o împotrivire enormă față de încercarea maghiarilor să înființeze, în cadrul facultății, niște departamente în limba maghiară.

Cu toate acestea, deși la UMF se predă în limba maghiară, senatorul Marko Bela a spus că unele cadre universitare ar avea nevoie de anumite structuri de decizie, iar partea română se opune. Din acest motiv, profesorii maghiari care lucrează la UMF se simt cetățeni de rangul doi, potrivit politicianului.

Mai mult decât atât, Marko Bela crede și faptul că situația se răsfrânge asupra întregii comunități, lucru care îi face pe respectivii cetățeni români de origine maghiară să se simtă cetățeni de rangul doi. Problema, în opinia senatorului, provine din faptul că maghiarii nu reușesc nici în acest moment să se folosească de toate drepturile pe care le au din punct de vedere legal. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri