Sute de locuințe inundate în Galați. Hidrologii au prelungit codul portocaliu până mâine

Data publicării:
Inundatii Galati 6033169-Mediafax Foto-Tudor Neacsu

Circa 250 de locuințe și gospodării din localitatea Slobozia Conachi au fost inundate. Codul portocaliu de inundații a fost prelungit până mâine la ora 12.00.

Actualizare 17.20. Ministrul de Interne, Radu Stroe, s-a aflat astăzi în zona afectată de inundații.

Reiau faptul că angajamentul premierului privind alocarea de sume pentru cei ale căror case au fost terminate. O să scoatem o hotărâre de guvern pentru a-i putea ajuta”, a declarat el.

Radu Stroe a precizat că au fost aduse module pentru a oferi un adăpost celor care nu mai pot locui în casele afectate de inundații și că în zonele afectate sunt aduse în continuare alimente, paturi, saci de dormit și mai multe module.

Actualizare 14.00. Specialiștii merg din casă în casă pentru a vedea care sunt prioritățile: ajutoare financiare, alimentare. Au fost deja împărțite alimente și apă. În plus, autoritățile au decis să aducă și containere, pentru ca sinistrații să poată sta acolo temporar.

Actualizare 12.00.  Localnicii din Slobozia Conachi constată acum amploarea pagubelor.Avem pagube foarte mari, în  casă și în curte. Ieri nu am fost avertizați că va veni viitură mai mari decât de cu o zi înainte, nu ne-am luat măsurile de protecție necesare. Suntem foarte supărați pe autoritățile locale și centrale. Dl. premier a fost ieri la Pechea, la noi nu a venit nimeni, primarul a trecut doar cu mașina, nu a coborât”, a spus proprietara unei case din Slobozia Conachi. „Nu ne-au făcut canal până la gârlă, ca să se scurgă apa. Trebuie să scoatem acum totul. Dacă ne anunțau ieri că vine viitură mai mare, mai salvam din lucruri. Am fost mințiți, nu ne spun adevărul ca să nu fie trași la răspundere”, a subliniat ea.

Actualizare 11.00. Pompierii au început să acționeze cu motopompele. Peste noapte oamenii au reușit să salveze din vietăți și au înoptat la rude sau apropiați.

Actualizare 10.00. În judetul Galați a început să plouă din nou puternic, în această dimineață. Mai multe case din comuna Slobozia Conachi au fost inundate în ultimele ore. Autoritățile nu pot face nimic, pentru că apa este în cantități foarte mari. Pompierii nu pot interveni deocamdată cu motopompele.

Localnicii spun că apa a ajuns și la 60 de centimetri. Mai este o problemă: multe case sunt din chirpici, deci pagubele vor fi foarte mari.

________________

În comuna Costache Negri, pe unde au trecut apele nu a rămas mare lucru în urmă. Zece minute. Atât spun oamenii că au avut la dispoziţie de când s-a dat alarma şi până când a venit apa. Timpul a fost prea scurt ca să poată lua ceva cu ei.

„Nu recuperăm nimic. O luăm de la capăt. Ne-au rămas pereţii şi asta e bine, că au rămas pereţii. În rest, haine şi mobilă, când o să avem cu ce, o să cumpărăm. Până atunci, improvizăm”, spune cu resemnare un localnic.

Seara trecută, mulţi locuitori au decis să rămână în casele lor. S-au temut că apa sau hoţii îi vor lăsa şi fără puţinul care le-a rămas. Şi-au improvizat paturi şi, după trei nopţi nedormite, cu hainele pe ei, au încercat să se odihnească preţ de câteva ore.

În toiul nopţii, oamenii, ajutaţi de pompieri încercau să scoată apa din curţi. „Apa atinge diferite adâncimi, respectiv de la 30 de centimetri, chiar până la un metru, un metru si 10 centimetri”, a spus Liviu Vârlan, comandantul Detaşamentului Pompieri Galaţi.

Oamenii speră că ce a fost mai greu a trecut şi spun că o dată ce apele se vor retrage vor încerca să-şi refacă locuinţele distruse.

De aseară, judeţele Galaţi, Tulcea şi Brăila s-au aflat sub avertizare cod portocaliu de precipitaţii, meteorologii prognozând cantităţi de 50-60 de litri pe metrul pătrat. Va continua să plouă și în cursul zilei de azi, însă ploile vor fi mult mai puțin însemnate cantitativ.

Ieri, premierul Victor Ponta a vizitat zonele cele mai afectate de inundaţii, şi le-a promis sinistraților că, după ce se vor retrage apele, Guvernul le va da materiale de construcții pentru a-și reface casele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri