Ipoteză: Comisia Europeană ar putea redirecționa fondurile destinate statelor din est către refugiați 

Data publicării:
cladire comisia europeana -GettyImages - 9 iulie 15-1

 

Foto: Gulliver/ Getty Images 

UE și Turcia au convenit la sfârșitul anului trecut un plan de acțiune prin care guvernul de la Ankara s-a angajat să stăvilească valul de migranți în schimbul unui ajutor financiar european cu o valoare inițială de trei miliarde de euro.

După negocieri îndelungate, statele membre ale blocului comunitar au convenit ca o treime din această sumă să fie alocată din bugetul UE, iar diferența să fie asigurată din contribuțiile naționale.

Dar, cum afluxul de migranți nu pare să scadă, iar costurile cu întreținerea acestora cresc, Comisia Europeană caută acum soluții pentru a găsi noi fonduri. Un diplomat olandez a confirmat că această chestiune se va afla pe agenda reuniunii miniștrilor europeni de finanțe. Conform agenției Reuters, este însă puțin probabil ca la întâlnirea de vineri să se ia o decizie, dar discuțiile ar putea fi încinse.

Statele din Europa Centrală și de Est sunt principalele beneficiare ale fondurilor structurale europene și în consecință se opun oricăror intenții de a se schimba destinația lor.

În schimb, Germania dorește o sporire a fondurilor europene alocate gestionării crizei migrației, iar Austria a solicitat oficial ca, dincolo de un anumit prag, cheltuielile generate de sosirea masivă a migranților să fie suportate din fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri