Lider Jobbik: „Dacă vă aşteptaţi ca suporterii să urmărească meciul România - Ungaria la un popcorn şi o Coca-Cola, atunci nu ştiu despre ce este fotbalul”

Data publicării:
marton

 

Meciul România – Ungaria din preliminariile pentru Cupa Mondială 2014 „are doar parţial legătură cu sportul”, afirmă Marton Gyongyosi, membru al parlamentului maghiar din partea partidului de extremă dreaptă Jobbik, într-un interviu acordat New York Times. El speculează chiar că suporterii maghiari nu ar veni cu gânduri paşnice la Bucureşti.

Într-un interviu acordat cotidianului New York Times şi publicat cu mai puţin de 24 de ore înaintea meciului, Gyongyosi spune că acesta „va fi un meci de fotbal care are doar parţial legătură cu sportul”. „Are legătură cu istoria şi cu politica. Nu e vorba doar despre a câştiga un meci de fotbal, este vorba de înfrângerea României! Dacă cineva se aşteaptă ca suporterii români şi maghiari să urmărească meciul tăcuţi, la un popcorn şi o Coca-Cola, atunci nu ştiu despre ce este fotbalul”, afirmă Marton Gyongyosi.

Selecţionerul Ungariei, Sandor Egervary, îl contrazice cu vehemenţă pe omul politic. „Nu ne pasă de situaţia politică! Nu este un război, este doar fotbal!”, a accentuat antrenorul naţionalei Ungariei. Este totuşi un meci de mare importanţă, aşa cum admite şi portarul Adam Bogdan: „Meciul de vineri este totul pentru maghiari.

Publicaţia americană aminteşte că maghiarii au fost amendaţi de mai multe ori pentru provocări adresate românilor, dar şi slovacilor. Printre altele, într-un meci amical disputat în august cu naţionala Cehiei, fanii maghiari au scandat „Transilvania este Ungaria” şi au ameninţat cu invadarea Bucureştiului.

Mi-ar plăcea să trăiesc într-o lume, visez la o lume în care Ungaria recâştiga teritoriul pierdut. Cred că fiecare ungur ar trebui să gândească aşa”, a mai spus Gyongyosi, care este şi purtătorul de cuvânt al Jobbik pentru Afaceri Externe. „Realitatea este însă alta. Trebuie să ne descurcăm cu ce avem”, a conchis parlamentarul maghiar.

Extrema este foarte puternică în prezent”, explică jurnalistul sportiv Szabo Szilard, chestionat de New York Times pe tema declaraţiilor lui Gyongyosi. „Sunt aceste partide de extremă dreaptă precum Jobbik, care pătrund pe stadioane. Iar din cauza a 100 sau 200 de oameni proşti, sportul maghiar poate avea de suferit. Aşa că toţi ni-i dorim afară din stadion”, spune jurnalistul de la Kossth Radio.

Meciul România - Ungaria are loc vineri, 6 septembrie, începând cu ora 21:00, la Arena Naţională. În grupa D de calificare la Mondialele 2014, Ungaria se află pe locul 2 (11 puncte), deasupra României, care are 10 puncte.

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri