Aproape jumătate din producția de cireșe, compromisă din cauza ploilor

Data publicării:
cirese-1

De 13 ani, Mihai Agapi are în arendă, în comuna Comarna din Ia;i, 25 de hectare cu cireşi. Estima în acest an o producţie de 130 de tone de fructe. Bărbatul găsise chiar şi o firmă din Italia, dispusă să cumpere toate cireşele, numai că ploile i-au dat complet planurile peste cap. Abia dacă mai are jumătate din recoltă.

„Clienţi ar fi mulţi, mulţi avem în jur de 30 de tone livrate, atât. Anul ăsta e un an prost. Ei ar dori să ia zeci de mii de tone ar dori, dar nu avem”, spune Mihai Agapi, agricultor.

Prin aceeaşi situaţie trece şi familia Zmău din Comarna. Oamenii au luat aproape 100 de mii de lei de la Uniunea Europeană pentru o livadă de 6 hectare, cu pomi fructiferi. Au mai cheltuit în toamna încă 10 mii de lei pentru tratarea cireşilor. Investiţia s-a dovedit a fi, însă, păguboasă, pentru că în numai câteva zile au pierdut 20 de tone de cireşe.

„Am avut de suferit foarte mult de pe urma ploilor, s-au stricat toate cireşele, s-au crăpat, au putrezit cireaşa merge mai mult pe secetă”, afirmă Felicia Zmău, agricultor.

„E pierderea foarte mare la noi. Cred că jumăte, dacă nu mai bine de jumătate”, spune Mihai Zmău, agricultor.

Ploi multe înseamnă şi cireşe mai scumpe în pieţe.

„Atunci când oferta este mică, preţul creşte”, spune Mihai Ciubotariu, viceprimarul comunei Comarna

În comuna Comarna sunt aproape 600 de hectare de livezi, iar localnicii vând kilogramul de cireşe cu 2 lei. În piaţă, însă, ajung să coste chiar şi 6 lei kilogramul.

„Scumpe, totuşi. Într-adevăr au crăpat foarte tare, chiar când au început să se coacă şi probabil de asta ţin şi la preţ”, adaugă Mihai Ciubotariu, viceprimarul comunei Comarna.

Anul trecut, în comuna Comarna agricultorii au cules peste 500 de tone de cireşe - cam de două ori mai mult decât vor obţine acum.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri