KazMunayGas dă în judecată România

Data publicării:
trend kazmunaygas 211111

Potrivit unei scrisori trimise de avocaţii KazMunayGas Guvernului României, consultată de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o „notificare de dispută privind investiţiile”, primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internaţional.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, unde este acţionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari.

„România îşi utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacţie şi a renaţionaliza activele”, se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român.

Săptămânile trecute, vicepremierul Costin Borc declara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că ancheta procurorilor DIICOT în cazul vânzării Rafinăriei Petromidia către KazMunayGas nu va bloca vânzarea pachetului majoritar de acţiuni către China Energy Company.

Ministrul Economiei mai declara că primit asigurări în acest sens de la ministrul Justiţiei.

În prezent, rafinăria din Năvodari este sub sechestru, pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 600 de milioane de dolari. Conform înţelegerii dintre KazMunay şi China Energy, transferul prin care compania chineză va deveni acţionar cu 51% ar trebui încheiat în octombrie.

S-au făcut 16 ani de când statul a privatizat, pe bani puțini, singura rafinărie a României de la Marea Neagră. Atunci, cumpărătorul - Dinu Patriciu - s-a angajat să plătească o datorie de peste 600 de milioane de dolari. Între timp, Dinu Patriciu a vândut Petromidia unei companii de stat din Kazahstan - KazMunayGas. După tranzacție, Dinu Patriciu a urcat pe primul loc în topul miliardarilor. Statul nu a mai recuperat, însă, în contul datoriei istorice, decât 70 de milioane de dolari. Mai bine de zece guverne s-au succedat de atunci la Palatul Victoria. Unele au pierdut timp, altele bani. Guvernul Ponta cade la înţelegere cu noii proprietari, închide procesul prin care statul revendica datoria şi acceptă, la schimb, un pachet de acţiuni din care începe, printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial, să vândă. Cea care aşteaptă să cumpere e tot compania kazahă. În locul celor 690 de milioane de dolari acumulate, statul este pe cale să se aleagă cu mult mai puţin. Citiți pe larg despre afacerea Petromidia într-o anchetă România furată.

Citiţi şi:

Ștergerea datoriilor Rompetrol. Euractiv.ro: Victor Ponta, în atenția procurorilor

Chinezii plătesc 680 milioane dolari pentru jumătate din Rompetrol. În 2000 statul a vândut rafinăria cu 50,5 milioane dolari

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri