Kilometrul 0. Biserica Sfânta Vineri, demolată la cererea Elenei Ceaușescu: „Jos porcăria!”

Data publicării:
sfatnta vineri cu scris

A fost cel mai trist moment al vieții mele ca preot și duhovnic, dar și din viața comunității ortodoxe din București. În 13 iunie 1987, după ce, în prealabil, se ajunsese la concluzia că se va face un bloc și chiar făcusem acte cu primăria că se va face un bloc în față, ca să nu se distrugă ctitoria lui Matei Basarab, în ziua de 13 iunie a trecut dictatoare și, între altele, i s-a explicat de către Dincă că se va pune un bloc în față. Actele pregătitoare erau făcute deja și toată lumea se aștepta să vină să-și pună blocul în față și noi să rămânem pe locul respectiv. Ea a privit puțin și i-a spus lui Dincă: Jos porcăria! Atunci mi-am dat seama că totul e pierdut”, a povestit preotul.

Aceasta, cu toate că biserica fusese reparată după cutremurul din 1977.

Demolarea a început pe 16 iunie, după numai trei zile de la decizia Elenei Ceaușescu. În primele două zile a fost demolată casa parohială, iar dărâmarea bisericii a început pe 18 iunie, într-o zi de joi, își amintește preotul.

Vineri, la ora 18.00, era deja un covor de lumânări”, adaugă el. Aflând că se va demola biserica, mai mulți credincioși s-au adunat la Sfânta Vineri și, potrivit preotului, s-au scandat lozinci împotriva comunismului.

În plus, „când militarii și cei de la ICRAL au aflat că se demolează și biserica, nu doar casa parohială, au fugit de pe teren. Nu au mai vrut să participe la lucrări”, povestește Gelu Bogdan.

Pentru continuarea lucrărilor au fost aduși deținuți, iar lăcașul de cult a fost pus la pământ în numai două zile.

A fost de un vandalism extraordinar”, spune preotul, care a reușit să salveze multe din bunurile de preț ale bisericii, pe care le-a dus la alte lăcașuri de cult. Pe de altă parte, Securitatea a luat toate actele de proprietate ale bisericii.

Preotul Gelu Bogdan a început, după 1990, demersurile de reconstrucție a Sfintei Vineri. Abia după 17 ani a primit o bucată de pământ pentru a reclădi monumentul. După încă cinci ani, construcția este aproape încheiată, grație donațiilor de la credincioși.

Autoritățile nu s-au grăbit să finanțeze reconstrucția unui monument vechi de aproape 400 de ani. Singurul care a dat fonduri este fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoiță, cel care a alocat și 1.020 de metri pătrați de teren pe care să fie ridicată din nou Sfânta Vineri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri