Klaus Iohannis: Noul Parlament, din toamnă, să analizeze serios introducerea alegerilor locale în două tururi

Data publicării:
iohannis presidency tribuna

Declaraţiile preşedintelui:

„Rezultatul tehnic este foarte bun. Mi-aş fi dorit o comunicare mai rapidă a rezultatelor oficiale şi un mod mai prietenos de prezentare a acestor date astfel încât orice cetăţean interesat să poată identifica mai rapid cine, ce şi unde a câştigat.

Insist ca lumea să vină la vot, să voteze în toate tipurile de alegeri.

Nu voi comenta rezultatele obţinute de un partid sau altul sau de candidaţi independenţi dar constat că, la nivel naţional, sunt două mari partide care şi-au consolidat poziţiile în preferinţele electoratului, care au împreună aproape 70%.

Mă bucură că au existat mulţi candidaţi independenţi şi partide nou create care au intrat în competiţia electorală pentru alegerile locale.

Este de discutat modul în care legislaţia electorală a răspuns aşteptărilor cetăţenilor, va trebui să analizăm cu luciditate cadrul legislativ şi măsura în care serveşte intenţiei de a avea un public informat, păstrănd cerinţele de integritate, transparenţă şi responsabilitate în finanţarea campaniei.

În privinţa votului într-un tur sau două, după aceste alegeri cred că devine şi mai evident că noul parlament care se va constitui după alegerile din toamnă trebuie să evalueze foarte serios necesitatea introducerii alegerilor locale în două tururi pentru primari.

Este în acelaşi timp evident că pentru alegerile parlamentare, guvernului îi revine o sarcină importantă – trebuie să se ocupe de o campanie de constientizare, trebuie făcut[ de guvern printr-o campanie naţională care conştientizează importanţa votului, nu pentru un anumit partid, ci a votului în sine.

Românii cer o nouă clasă politică, vor să fie conduşi de politicieni integri şi dedicaţi interesului public.

Insist pe criteriul integrităţii”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri