Lege pentru salvarea clădirilor istorice

Data publicării:
cladiri

În urmă cu câteva zile, o bucată din faţada unei clădiri de pe Calea Victoriei s-a prăbuşit pe trotuar. Imobilul, actual bloc de locuinţe, a fost faimosul Hotel Englez, construit la jumătatea secolului al XIX-lea. În anii de glorie i-au fost oaspeţi personalităţi regele Carol al II-lea şi scriitorul Panait Istrati. Perioada de faimă a apus însă... locatarii văd mereu cum se desprind bucăţi din tencuială.

„De sus, din cornişa aia. Bine că nu a omorât pe nimeni. Are 160-170 de ani blocul şi nimeni nu a făcut nicio reparaţie”, spune un locatar.

Şi nu este singura clădire-monument ajunsă în această situaţie. Şi din Palatul Adevărul au căzut bucăţi şi cad bucăţi ori de câte ori plouă mai mult şi bate vântul.

În ultimele două săptămâni s-au mai desprins bucăţi din casa unde a locuit Iulia Haşdeu, pe Strada Franceză şi chiar din Muzeul Naţional de Istorie. Cu atâtea exemple nefericite, trecătorii au devenit mai atenţi pe unde merg.

„Politica mea e să merg pe mijloc străzii, în general, în cartierele mai mici. Am păţit de câteva ori să îmi pice ceva în faţă şi de atunci merg pe mijlocul străzii”, spune un alt bărbat.

Legea îi obligă pe proprietari să pună în siguranţă faţadele clădirilor. Tot ei pot să ajungă după gratii dacă cineva este rănit sau îşi pierde viaţa din cauza lor.

Nu există, din păcate, o sancţiune, o amendă pentru nerespectarea acestei reguli”, spune Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

Cu alte cuvinte, nimeni nu este motivat să investească într-o clădire, pentru siguranţa cetăţenilor. O asociaţie din Bucureşti se luptă să schimbe legea.

Orice arhitect, urbanist, orice om care gândeşte coerent oraşul o să spună că faţadele clădirilor fac parte din partea publică a oraşului. Sunt spaţiu public. Ar trebui ca statul să intervină în păstrarea, restaurarea faţadelor”, spune Edmond Niculuşcă, preşedintele asociației ARCEN.

Ministerul Culturii lucrează la un regulament al faţadelor, care ar proteja clădirile cu valoare istorică. Aşa cum am pierdut o bucată de istorie la Cluj-Napoca, unde angajaţii primăriei au dat jos cu ciocanul elementele decorative şubrede, ca să nu cadă în capul trecătorilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri