Localitatea "îmbrăcată" în praf de cretă

Data publicării:
fabrica de creta

În una din cele mai cunoscute zone viticole din ţară praful de cretă a acoperit strugurii copţi. Şi nu doar podgoriile sunt albe. De cinci ani încoace, oamenii din zona fabricii trebuie să cureţe aproape zilnic gospodăria.

Pulberea se împrăştie în toată zona, ea poate ajunge pe maşini, pe casele, în curţile oamenilor, sau pe dealurile dimprejur, acolo unde verdeaţa este plină de praf de cretă.

Autorităţile locale ridică din umeri, pentru că fabrica respectă toate normele.

Nu depăşesc normele de poluare acelea exagerate ca să poată să se închidă mâine. Dar este un lucru incomod pentru toţi cetăţenii să vadă acel praf de cretă”, a spus Valentin Saghiu, primarul oraşului Murfatlar.

Din verificările efectuate împreună cu Agenţia de Mediu Constanţa, care a prelevat probe de aer şi de pulberi, s-a constatat că aceste pulberi sunt în limitele normale, deci se respectă autorizaţia de mediu la momentul controlului”, spune Marian Râşnoveanu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Constanţa .

Singura soluţie găsită de şefii fabricii este înlocuirea filtrelor care captează doar 95% din pulbere. Restul de praf ajunge în atmosferă, iar oamenii se plâng că, deseori, nu pot să mai respire.

Medicii spun că e expunere de durată poate provoca afecţiuni ale plămânilor.

Sigur că sunt conştient de faptul că un proces industrial are şi repercusiuni din ceea ce priveşte un anumit grad de poluare”, a spus, la rândul său, Dorin Capâlnaşiu, directorul general al fabricii.

Fabrica de cretă din Murfatlar funcţionează de la începutul anilor '60 şi este cea mai mare din România. Are două cariere din care extrage materia primă, iar principalul produs se numeşte carbonat de calciu, folosit în industria farmaceutică, în agricultură sau construcţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri