Mihai Răzvan Ungureanu: Ar trebui să existe o unică autoritate de păstrare a arhivelor istorice

Data publicării:
MRU -Mediafax Foto-Bogdan Maran-2

Direcția Generală a Penitenciarelor nu a fost prea încântată (când i s-au cerut arhivele – n.r.),MAI nu a fost foarte prietenos”, a arătat Mihai Răzvan Ungureanu.

El consideră că ar fi trebuit să existe o unică autoritate de păstrare și arhivare a acestor documente, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar eforturile celor de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului sunt, cu atât mai mult, „absolut lăudabile”.

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat în emisiunea „Imparțial” de la Digi24 că nu putem ascunde la infinit faptul că în represiunea anticomunistă s-a dezlănțuit o întreagă mașinărie și că au fost sute de mii de oameni care au participat la această crimă în masă. În același timp cei care au fost amnistiați în anii 1964-1965 au reprezentat doar a suta parte a celor care intraseră în închisorile comuniste.

„Nu consider că judecători sau procurori activi în perioada anilor 50-60 nu trebuie să își asume o responsabilitate personală chiar pentru ce s-a întâmplat atunci (...) Cei care i-au condamnat nu sunt mai puțin vinovați decât cei care au decis ridicarea acestor lagăre. (...) Fac un apel către cunoașterea istoriei”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu, în opinia căruia există o responsabilitate, și nu numai din partea statului. „Nu am avut răbdarea și tăria de caracter de a spune aceste lucruri”, a punctat senatorul.

Liderul Forței Civice consideră că în ceea ce privește pedepsirea foștilor torționari, legea este cea care trebuie să se pronunțe. „Mi se pare însă lipsit de sens moral să nu acordăm victimelor ceea ce merită”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu, menționând că multe dintre victime au ieșit din închisori cu o calificare diferită față de cea cu care au intrat. „Au intrat ingineri și au ieșit muncitori necalificați. Când li se calculează pensia, nu se ține cont de faptul că prin închisoare nu li s-a mai acordat dreptul la care aveau acces. (...) În acest fel (prin reparația față de victime - n.r.) statul de dovedește puternic”, a subliniat fostul premier.

Întrebat dacă are în vedere inițierea unui proiect de lege în acest sens, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns că nu este singurul care se interesează de acest aspect, după cum nu este singurul care se interesează despre modul în care arhivele istorice pot fi aduse la un loc.

Urmăriți comentariile fostului premier pe tema torționarilor în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri