Proaspetele mame, puse pe drumuri degeaba

Data publicării:
mama copil - bebelus in brate - GettyImages - 13 august 15

La ora 10 dimineaţa, la uşa biroului din Bucureşti al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială aşteaptau în jur de 15 persoane. Printre ele şi femei venite pentru a dovedi o calitate conferită automat de lege odată cu indemnizaţia de creştere a copilului: aceea de asigurat în sistemul sanitar.

Potrivit legii, instituţia este obligată să raporteze lunar la casele de sănătate judeţene situaţia mamelor cu indemnizaţie. În realitate, raportările se fac rar, uneori doar de două ori pe an, iar sute de femei din toată ţara sunt puse lunar pe drumuri pentru a dovedi că au acest drept. Demersul durează cel puţin 10 zile lucrătoare.

Soluţia ar fi prezentarea la casa de asigurări, aducerea la cunoştinţă a acestei calităţi, cu documentele care atestă această calitate, colegii mei fac modificările în sistem, validează categoria de persoană aflată în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului şi mămica apare ca asigurată”, spune Cristina Călinoiu, purtătorul de cuvânt al CASMB.

Odată cu introducerea obligativităţii cardului de sănătate, medicii sunt şi ei mai stricţi: cine nu e asigurat sau nu prezintă cardul nu este consultat. Orice abatere de la regulă atrage fie nedecontarea serviciului, fie riscul de imputare ulterioară a plăţii.

Dacă va veni un control al Curţii de Conturi la anul sau peste doi ani, la Casa de Asigurări? Dacă pacientul nu are card sau adeverinţă de asigurat, cum s-au acordat aceste consultaţii? Şi va fi pusă Casa de Asigurări să recupereze sumele”, a spus şi Doina Mihăilă, medic de familie.

Ministerul Muncii dă vina tot pe mame: "Persoanele care nu apar în baza de date ca asigurați pot fi persoane care nu depun în termen cererea și actele doveditoare la primării".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri