Ministrul Transporturilor: Anul următor încercăm un contract-cadru pentru deszăpezire

Data publicării:
Utilaj deszapezire agerpres 7710653

Foto: Agerpres

„Contractele de deszăpezire au fost încheiate acum pentru mai mult de 70% din lungimea rețelei rutiere. La calea ferată sunt încheiate pentru 100%, pentru că ele se desfășoară în alt regim, în regim intern. Preocuparea mea principală în ceea ce privește deszăpezirea este de evitare a acelor soluții pe ultima sută de metri, care ridică o mulțime de semne de întrebare, mă refer la procedurile de urgență. Deci, chiar dacă anul acesta am luat o situație așa cum este, de câteva zile discutăm cu colegii să schimbăm acest mecanism. Acele proceduri de urgență care nu mai pot fi schimbate anul acesta, pentru că ar însemna să lăsăm zonele descoperite, le vom continua, dar vom încerca să le facem foarte transparente, iar anul următor măsura este să încercăm un contract-cadru, ca să nu se mai creeze această urgență pe ultima sută de metri și să avem clar pe câțiva ani contractele făcute, transparent, în liniște, cu selectarea conform tuturor normelor a furnizorilor”, a spus Dan Costescu, potrivit Agerpres.

Directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Narcis Neaga, anunța, pe 22 octombrie, că au fost încheiate deja contracte de deszăpezire pentru mai mult de 80% din suprafața țării și se poate interveni și cu utilaje proprii, acolo unde situația o va impune.

„La nivel de țară, mai mult de 80% este acoperită de contracte pentru deszăpezire. Încă ne confruntăm cu aceeași problemă a contestațiilor și ne mai confruntăm cu o problemă foarte interesantă: nu se prezintă lumea la licitații, deși prețurile sunt destul de bune. Însă, în zonele în care nu se prezintă cineva, intervenim cu utilajele proprii, pentru că avem, totuși, o bază, un număr de utilaje care ne permite să intervenim acolo unde există probleme. Deci, nu cred că se va pune problema să fim descoperiți iarna aceasta, cum nu am fost descoperiți nici în iarna trecută (...) reușim să intervenim”', a declarat Neaga.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a demarat proceduri de achiziții publice prin licitație deschisă pentru încheierea unor acorduri cadru ce vizează activitatea de deszăpezire pentru iarna 2015 — 2016, fiind întocmite 59 de documentații de achiziții, însă pentru opt loturi nu s-a prezentat nicio ofertă.

Pentru 51 de loturi, în schimb, au fost depuse 93 de oferte. În această perioadă, ofertele depuse de operatorii economici se află în proces de evaluare, precizează CNADNR.

Pentru cele opt loturi pentru care nu s-au depus oferte, procedura de achiziție urma să se reia în luna noiembrie 2015.

CNADNR subliniază că valoarea reală a cheltuielilor pentru iarna 2015 — 2016 va fi cunoscută la sfârșitul lunii martie 2016, când se va încheia această activitate.

„Cheltuielile vor fi în funcție de condițiile meteorologice din iarna 2015 — 2016, de amploarea și durata fenomenelor specifice de iarnă, decontarea făcându-se în baza prestațiilor real executate și a facturilor emise de operatorii economici”, afirmă compania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri