Mulţi români alcoolici, doar 50 de grupuri de suport

Data publicării:
pahare bautura

Richard a început să consume alcool când avea doar 14 ani. Treptat, ceea ce părea a fi o dovadă de teribilism a devenit dependenţă. Au trecut mulţi ani până când a recunoscut că are o problemă gravă. Nici familia, nici medicii, nici prietenii nu l-au putut ajuta. Sprijinul care a contat a venit de la Grupul Alcoolici Anonimi din Cluj. De atunci au trecut 11 ani, timp în care nu a mai pus niciun strop de alcool în gură.

Prietenii mei, cu care am băut ani de zile în perioadele respective, nu mai sunt, 80-90% dintre ei au murit. Mulţi dintre ei chiar mai tineri ca mine”, spune Richard.

Richard îşi spune povestea cu speranţa că, prin puterea exemplului, îi va ajuta şi pe alţii să scape de dependenţa de alcool.

Problema este că alcoolismul este o boală a negării, alcoolicul spune că n-are nicio problemă, că el bea în mod normal, ca toată lumea, că nu înţelege de ce lumea se poartă urât cu el”, mărturiseşte Richard.

În judeţul Cluj există şapte grupuri ale Asociaţiei Alcoolici Anonimi, care au împreună 150 de membri. În toată ţara sunt doar 50 de astfel de asociaţii frecventate de 500 de persoane.

„Spre deosebire de ţările vestice, suntem încă într-o penurie de programe şi servicii pe domeniu”, afirmă profesorul universitar doctor Eugen Băican, de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

„Programele de consiliere oferă un suport suplimentar, în dezvoltarea unui plan de prevenire a recăderii şi dezvoltare de abilităţi de prevenire a recăderii, pe când grupurile de alcoolici anonimi îi ajută să-şi menţină abstinenţa şi să crească împreună”, explică Claudia Varga, coordonator de programe de consiliere în adicţii.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România există în jur de două milioane de persoane care beau peste măsură. Ţara noastră este pe locul al cincilea în lume în ceea ce priveşte consumul de alcool.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri