Noul Cod Rutier: Amenzile de circulaţie vor putea fi plătite oriunde în ţară într-un cont unic deschis la Trezoreria Statului

Data publicării:
amenzi

Amenzile de circulaţie vor putea fi plătite oriunde în ţară într-un cont unic deschis la Trezoreria Statului. Aceasta este vestea bună pentru şoferi, care până acum erau obligaţi să plătească la unităţile fiscale din judeţul în care era constatată contravenţia. Pe de altă parte, noul text legislativ condiţionează dreptul de a conduce de plata amenzilor.

După ce noul Cod Rutier a primit în sfârşit undă verde de la Guvern, cu unele modificări, documentul a fost trimis în Parlament. Amenzile prevăzute sunt mai mici decât cele din varianta originală. O prevedere controversată este cea care le tolerează şoferilor o concentraţie alcoolică redusă la volan: cine este prins cu cel mult 0,2 grame la mie îşi poate păstra permisul; cine conduce cu mai mult de 0,5 grame de alcool la mie, merge însă la închisoare. Iar cei care nu îşi achită amenzile vor avea zile grele din partea poliţiei.

Din momentul în care agentul rutier dispune sancţiunea, contravenientul are două opţiuni: fie plăteşte în 48 de ore jumătate din amenda minimă prevăzută de lege pentru acea faptă, fie achită valoarea integrală a sancţiunii în cel mult 30 de zile. După această perioadă, Poliţia Rutieră verifică în evidenţele Trezoreriei dacă banii au fost încasaţi. Dacă nu, în cel mult cinci zile, agenţii de circulaţie îi vor trimite contravenientului o ultimă notificare la domiciliu. Din acel moment, şoferul mai are la dispoziţie 15 zile ca să demonstreze că şi-a achitat contravenţia. Conducătorul auto este obligat să păstreze chitanţa de plată a amenzii, pe care trebuie să o prezinte la Poliţie.

Practic, şoferul are la dispoziţie cel mult 50 de zile să se conformeze. Nu îl scapă de rigorile noii legi nici măcar o acţiune de contestare în instanţă a contravenţiei.

Noul cod este mai aspru şi pentru vitezomani. Permisul de conducere ar putea să fie suspendat şase luni dacă viteza legală va fi depăşită 60 de kilometri pe oră. Vor fi sancţionate cu amendă de până la 9600 de lei nerespectarea regulilor de traversare a căii ferate, conducerea pe contrasens ori conducerea sub influenţa alcoolului, dacă şoferul este implicat într-un accident. Dacă accidentul este soldat cu victime, şoferul nu va putea conduce înainte de o decizie definitivă a instanţei, iar la finalul procesului, permisul i-ar putea fi suspendat chiar şi doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri