O nouă plantă este cultivată în România

Data publicării:
planta

  

Planta se numeşte Lophanthus Aromat de Buzău, iar florile ei sunt asemănătoare cu cele ale lavandei. Cercetătorii spun că nu este o plantă pretenţioasă, nu are nevoie de tratamente şi este foarte rezistentă la boli şi dăunători.

„Este un mare avantaj. Albinele sunt protejate pentru că nu necesită tratamente şi mierea pe care o putem obţine din florile de Lophanthus este de o calitate foarte bună”, a spus Floarea Burnichi, secretar ştiinţific la Staţiunea de Cercetare din Buzău.

Planta înflorește la începutul lunii iunie şi florile rezistă până în decembrie. Cultivarea ei pe suprafeţe mari ar reprezenta un mare avantaj pentru apicultori.

Este foarte bine să fie cultivată şi la noi pentru că apicultorii nu ar mai fi nevoiţi să îşi mute stupii, nu ar mai fi nevoie de această muncă în plus”, Marilena Panait, specialist plafar.

Cercetătorii au muncit 10 ani pentru aclimatizarea plantei care a fost propusă acum spre omologare pentru obţinerea brevetului de invenţie. Până atunci, seminţele sunt oferite doar promoţional.

Ca să putem să o comercializăm, (trebuie ca, n.r.) soiul să fie recunoscut oficial în România şi nu numai, trebuie omologat şi apoi brevetat. Acum am trecut primul an de testare al ISTIS, mai avem de aşteptat încă un an”, a spus Costel Vânătoru, cercetător.

Planta Lophanthus Aromat de Buzău poate fi consumată şi sub formă de ceai sau în salate. Cercetătorii spun că ajută la creşterea imunităţii, are rol antidepresiv şi îmbunătăţeşte funcţiile inimii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri