Ceremoniile de omagiere. Revoluționarii au afișat bannere pe care scrie „„Întrebaţi-l pe Iliescu cine a deturnat Revoluţia"

Data publicării:
eroi-4

Actualizare 14.19. Revoluţionarii care participă sâmbătă, în Capitală, la ceremoniile depunerii de coroane în memoria eroilor din 1989 au afişat bannere cu mesaje ca „Întrebaţi-l pe Iliescu cine a deturnat Revoluţia", ei cerând totodată „lustrarea clasei politice instalate după '89", relatează Mediafax.

Organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, ceremoniile militare au început dimineaţă, la Cimitirul Eroilor Revoluţiei. Acolo, s-a intonat imnul României, a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor şi au fost depuse coroane de flori, în prezenţa a câteva zeci de persoane, între care rude ale victimelor din decembrie 1989.

În jurul orei 12.30, ceremoniile s-au mutat la troiţa din Piaţa Universităţii, unde circulaţia a fost restricţionată temporar pe bulevardul Nicolae Bălcescu, sensul spre Piaţa Romană. La eveniment au participat militari din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi aproximativ 100 de persoane, între care şi un grup de revoluţionari, cu două bannere. Pe unul dintre acestea era scris mesajul „Nu mistificaţi isoria recentă, domnilor istorici. Întrebaţi-l pe Iliescu cine a deturnat Revoluţia din decembrie 1989, cine sunt vinovaţii pentru victime, cine sunt vinovaţii pentru mineriade, când se vor repara prejudiciile. Vrem adevărul. Semnat: Un supravieţuitor", iar prin celălalt banner se cerea "lustrarea clasei politice instalate după '89".

Şi în Piaţa Universităţii, depunerea coroanelor a fost precedată de o slujbă religioasă. În momentul în care militarii au început să depună coroane lângă lumânările aprinse tot în memoria erorilor, câteva persoane au început să strige „Ruşine să vă fie!", fiind interpelate de alte voci din mulţime - „Bă, suntem români, n-avem cum să spunem asta".

Ceremonii similare sunt programate, tot sâmbătă, la placa de comemorare din faţa Sălii Dalles, unde, încă de dimineaţă, au fost aprinse lumânări pentru cei căzuţi în decembrie 1989. Ulterior, vor fi depuse coroane şi la troiţa din Piaţa Romană.

Duminică vor fi depuse coroane la Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei din Piaţa Revoluţiei şi la sediile radioului şi televiziunii publice, iar luni, în organizarea Jandarmeriei Române, la Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul "Henri Coandă".

Actualizare 12.20. O ceremonie urmează să înceapă în Piața Universității, Un sobor de preoți va oficia slujba religioasă, Garda este și ea prezentă, pentru a da onorul. Circa 200-300 de persoane s-au strâns în Piața Universității.

______________________

Prima ceremonie are loc la Cimitirul Eroilor Revoluţiei.

Un sobor de preoți oficiază slujba, sunt pomenite numele tuturor celor care au murit. Bilanțul zilei de 21 decembrie 1989 a însemnat 50 de morți și peste 400 de răniți.

După ceremonie, militarii vor depune coroane în amintirea eroilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri