Omul din umbră. Cine este Dumitru Iliescu, cel care i-ar fi dat lui Viorel Hrebenciuc informații din dosarele de la DNA

Data publicării:
dumitru iliescu

Dumitru Iliescu este acuzat de folosire de informaţii secrete şi cumpărare de influenţă. Fostul şef SPP obţinea informaţiile confidenţiale de la un ofiţer de poliţie judiciară, care avea acces la date clasificate din dosarele vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, spun procurorii.

Interceptări Viorel Hrebenciuc - Dumitru Iliescu

D. Iliescu: V-am spus că dumneavoastră sunteţi pe mandat.

V. Hrebenciuc: Mh! Da.

D. Iliescu: Pur şi simplu este tot ce am aflat.

V. Hrebenciuc: Da! Da! Da! Dar acum pentru ce dosar?

D. Iliescu: Nu ştiu, nu m-am băgat şi vă spun şi de ce.

V. Hrebenciuc: Corect, corect! Da! Da! Da!

Sursă: dosar DNA

În schimbul informaţiilor, Dumitru Iliescu i-ar fi cerut şi el lui Viorel Hrebenciuc mai multe favoruri. Inclusiv să-l dea afară din serviciu pe soţul nepoatei sale, Vlad Bontea, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Motivul: cei doi ar fi falimentat una dintre afacerile fostului şef SPP. Dumitru Iliescu a fost naşul de cununie al familiei Bontea şi a botezat-o şi pe fata celor doi. Cu toate astea, convorbirile arată că legăturile de familie sunt făcute scrum. Tatăl lui Vlad Bontea le-a făcut mărturisiri reporterilor.

„Sunt supărat foc, m-a şi sunat ieri. Şi zice că nu, nu-i adevărat. Dar precis că-i adevărat. Domnul Hrebenciuc spunea că are un om în DNA, că ştie toate dosarele, tot ce se întâmplă. E posibil. Am vorbit cu soacra fiului, cu sora generalului, cu nora. Au rămas mirate, nu le venea să creadă că e adevărat”, a spus Dumitru Bontea.

Viorel Hrebenciuc, acuzat de trafic de influenţă. DNA: Ar fi încercat să afle detalii din anchetele care îl vizau şi să iniţieze o nouă lege a amnistiei

Dumitru Iliescu are un trecut controversat. Cariera sa a cunoscut o ascensiune fulminantă. În doi ani, el a avansat cât alţii în 15. La revoluţia din 1989, era simplu căpitan. În ianuarie 1990 era maior, iar şase luni mai târziu locotenent colonel. Şi avalanşa avansărilor în timp record a continuat. În mandatul preşedintelui Ion Iliescu a fost şeful Serviciului de Protecţie şI Pază. În 1996, odată cu venirea la Cotroceni a lui Emil Constatinescu, a intrat în dizgraţie şi s-a apucat de afaceri. Şi-a deschis mai multe firme de pază şi agenţii imobiliare. 2002 este anul în care toate societăţile comerciale dispar din CV ul lui Dumitru Iliescu. Au fost transferate pe numele soţiei, fiicei, verişoarei sau nepoatei. Până şi părinții săi, trecuţi de 90 de ani, au devenit administratorii unei firme de pază.

În toţi aceşti ani, averea imobiliară a lui Dumitru Iliescu s-a extins. Doar pe malul lacului Mogoşoaia a răsărit un domeniu de 21 de hectare, bine ascuns printre păduri.

Liniştea fostului sef al SPP a fost curmată, luni seară, dă către procurorii anticorupţie. Aceştia au descins pe domeniul generalului în rezervă. Şase dube de mascaţi s-au dus să-i verifice cele patru case. Suspectul nu era însă acasă, ci pe malurile Senei.

Dumitru Iliescu s-a chinuit câţiva ani pentru a pune mâna pe petecul de pământ din Mogoşoaia. Distanţa de la intrarea propriu-zisă până la prima casă este de șapte 7 kilometri. Iniţial a cumpărat 10 hectare. Alte 10 i-au fost transferate din patrimoniul comunei, iar un hectar şi jumătate a fost preluat în baza titlului de revoluţionar pe care îl are. Vecinii au depus plângeri peste plângeri, la toate autorităţile posibile, pe motiv că generalul în rezervă ar fi obţinut terenul în mod abuziv.

În curtea reşedinţei care se află în mijlocul pădurii sunt patru case, două anexe, un teren de tenis, mai multe foişoare şi un lac peste care a construit un pod. Totul este împrejmuit bine cu gard şi păzit vigilent de mai mulţi paznici.

După Revoluţie, Dumitru Iliescu a obţinut, de la stat, un apartament cu șase camere, în centrul Capitalei, dar l-a vândut la începutul anilor 2000. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri