Orașul Huedin, greu de racordat la gaze

Data publicării:
huedin

În oraşul Huedin, lucrurile nu s-au schimbat prea mult în ultimele sute de ani în privinţa încălzirii locuinţei. Oamenii încă folosesc lemne pentru sobele de teracotă.

Ecaterina Gyorgy are 65 de ani și este nevoită să care zilnic saci de lemne pe scări. „E greu, greu, foarte greu, greu, dar nu avem ce să facem. Tot e vorba că aduce până aici gazul, dar nu ştiu când”, spune aceasta.

Cei mai norocoşi au făcut singuri pasul în epoca modernă şi folosesc butelii sau centrale termice pe rumeguş. Oamenii se plâng că lipsa gazului a alungat şi investitorii din oraş. Aşa se face că cel mai mare angajator din Huedin rămâne Spitalul, unde lucrează 265 de oameni din cei 10.000 câţi are municipiul.

O clădire şi un teren din oraș au fost cumpărate de o firmă care urma să investească în Huedin câteva milioane de euro. Lucru care nu s-a întâmplat niciodată până astăzi, deoarece lipsa gazului în oraş ar scădea productivitatea cu circa 30 de procente.

Conducta magistrală de gaz este însă de patru ani la intrarea în oraş, printr-o investiţie TransGaz, de circa 16 milioane de euro.

Primarul Huedinului spune că a făcut tot ce putea pentru a racorda oraşul la gaz.

„Suntem de aproape trei ani cu documentaţia depusă la Ministerul Energiei, au expirat şi acolo avizele, le-am făcut încă o dată pe toate. Ei aşteaptă să fim măcar zece comunităţi cu documentaţia depusă ca să scoată la licitaţie, ăsta e răspunsul lor oficial.”, spune Mircea Moroşan, primarul municipiului Huedin.

Însă, reprezentanţii Ministerului Energiei se apără şi spun că documentaţia a fost primită abia la sfârşitul lunii septembrie. Se estimează că în cel mult trei săptămâni va fi desemnată o firmă care să se ocupe de realizarea reţelei de gaz din oraş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri