Orașul din România unde aceeași taxă este plătită de două ori

Data publicării:
catel

Taxa de trei lei pentru ecarisaj se achită la Galaţi odată cu plata anuală a impozitului pe clădiri. Sunt bani pe care trebuie să-i dea atât persoanele juridice, cât şi cele fizice. Cum asociaţiile de proprietari au personalitate juridică, au fost înştiinţate recent că trebuie să achite la rândul lor această taxă. Sumele diferă în funcţie de mărimea asociației și banii trebuie daţi retroactiv, pe ultimii cinci ani. Totul se întâmplă după o eroare a consilierilor locali din vechiul mandat care au scutit de la plată asociațiile de proprietari, fără a modifica însă şi legislaţia. În urma unor verificări ale Curții de Conturi însă, s-a impus inclusiv recuperarea restanţelor.

Prima dată ne-am confruntat cu această problemă în 2011, când am fost sesizat de dubla taxare. Rămăsese la nivelul verii că se va modifica hotărârea de consiliu local, pentru a fi explicită excepţia de la plata acestei taxe”, spune Nicuşor Ciumacenco, fost viceprimar.

Reprezentanţii Primăriei ne-au transmis că nu vor face nicio declaraţie până la clarificarea acestei situaţii, fără a preciza şi când se va întâmpla asta. Cert este că până atunci, gălăţenii trebuie să plătească de două ori aceeaşi taxă”, precizează Miruna Mihailovici, reporter Digi24.

Iată câteva reacții ale locuitorilor:

- „Cum să mai plătesc încă o dată, când nici pentru acea taxă pe care o plăteam înainte ei nu-şi fac datoria?”
- „Nu sunt de acord cu aşa ceva.”
- „Noi o plătim o dată la impozit, nu văd de ce trebuie să o plătim de atâtea ori.”

Şi administratorii asociaţiilor de proprietari spun că situaţia este absurdă.

Claudia Toader, administrator al Asociaţiei de proprietari nr. 186, Galaţi, este de părere că „asta este dublă impunere”.

Banii astfel colectaţi sunt folosiţi pentru întreţinerea câinilor comunitari.

Taxa de ecarisaj nu ajunge direct la Ecosal. Ea este strânsă de către Primărie, iar ulterior, pe baza situaţiilor de lucrări pe care le trimitem, o parte din bani ajung şi la noi”, spune Ionuţ Pucheanu, director Ecosal.

În Galaţi sunt acum 1.400 de câini în padoc. Pe străzi au rămas însă de zece ori mai mulţi. Aceştia nu pot fi duşi nicăieri pentru că nu există spaţiu pentru ei. Echipele de ecarisaj intervin doar în cazuri grave, după ce câinii au atacat oamenii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri