PAȘAPORT DIPLOMATIC. Jurnalist spaniol: Românii ar trebui să iasă în stradă și împotriva corupției, și pentru educație

Data publicării:
sancez-1

Jurnalistul spaniol Raul Sanchez

Lui Laurent Coudrec, protestele i se par normale. „Într-un fel sunt normale, pentru că acest tip de manifestare se întâmplă şi în altă ţară pentru alte subiecte, sau acelaşi tip de subiect. Se pare că atunci când se spune că nu sunt manifestaţii suficiente pe stradă în România, s-a demonstrat că nu e adevărat. Chiar dacă numărul manifestanţilor a fost consecvent”, spune jurnalistul francez.

Dacă facem comparaţie cu ce se întâmplă în ţările arabe, sunt chiar foarte liniştite. Am mai scris şi am mai relatat despre protestele din România, fie atunci când a fost vorba de dr. Arafat, apoi pentru Roşia Montană şi alte chestii, şi vreau să zic că eram foarte mândru când aflam că majoritatea celor care protestează sunt oameni tineri, culţi, civilizaţi şi acum, că sunt şi eu cetăţean român, mă mândresc cu acest lucru. Şi încerc să transmit această imagine mai departe”, explică Bashar Al-Kishawi.

La rândul său, Raul Sanchez remarcă un fenomen interesant. „Întrebarea este de ce ieșiți pentru Roşia Montană sau pentru gazele de şist şi în schimb nu ieşiţi pentru chiar piloni foarte importanţi, ca sănătatea. Pentru că este o mare problemă a ţării. Şi educaţia. Ambele sunt probleme foarte mari. Asta chiar e prima problemă a României. Şi atunci de ce nu ieşiti pentru asta? Ieşiti mai mult pentru corupţie, că daţi bani, sau ajutaţi firmele străine. Acolo eu cred că lumea ar fi trebuit să se mişte mai mult şi este un pas să spuneţi că ieşiti împotriva corupţiei şi, bineînţeles, că este un pas şi pentru sănătate şi pentru educaţie”, spune Raul Sanchez.

Laurent Coudrec este optimist atunci când vine vorba despre șansele ca protestele să-și atingă scopurile: „Poate, poate, s-a văzut că s-au schimbat deciziile guvernului. Ce e important este că se vede acest tip de reacţie”.

Opiniile lui Laurent Coudrec, Raul Sanchez și Bashar Al-Kishawi despre relația dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, despre presa din România și despre calitățile și defectele românilor pot fi urmărite în fișierul video atașat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri