PROTEST. Fermierul care a aruncat pe câmp 8.000 de litri de lapte este președintele unui partid politic

Data publicării:
20032013 20m 20lapte 20aruncat 20camp-55885

Gestul fermierului, făcut în semn de protest, a fost transmis în direct de Digi24.

Bărbatul a declarat că, în acest ritm, după ce românii au decis să nu mai cumpere lapte din cauza scandalului, ferma sa intră în faliment. Fermierul a spus că zilnic aruncă cinci tone de lapte.

„Românii nu mai cumpără lapte”, nu mai au încredere, a spus fermierul. El a subliniat că a vrut să doneze laptele, dar nu l-a vrut nimeni. „Am fost să-l donez la mai multe case de bătrani și de copii şi au zis ieși de aici, vrei să vină televiziunile peste noi? Să ne dai şi bani, nu-l luăm, și cu mama certificatelor de calitate. Nu ne interesează. Mai bine le dăm cartofi, dar să nu vina televiziunea peste noi sau cine știe cine să ne pună întrebări”, a declarat fermierul.

Fermierul este nemulţumit că autorităţile nu fac nimic pentru a pune capăt crizei laptelui contaminat cu aflatoxină, declanşată în urmă cu două săptămâni. Şi nu este singurul.

Peste 3 milioane de litri de lapte ajung la gunoi, în fiecare zi, în România, din cauza scandalului cu aflatoxină, spun fermierii. Ei se plâng că nimeni nu le mai vrea laptele, consumul intern a scăzut, iar de exporturi nu mai poate fi vorba. În replică, autoritățile promit măsuri imediate care să îi protejeze.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că l-a invitat pe fermierul nemulţumit la discuţii, dar că acesta a refuzat să vină. Ministrul a mai spus că protestatarul ar fi lider al unui partid politic.

Fermierul este Costel Caraș, președintele Partidului Popular Agrar

Costel Caraş nu este un fermier oarecare. Este patronul unuia dintre cei mai mari furnizori de lapte pentru Bucureşti şi preşedintele principalei asociaţii de fermieri din România. Mai mult, Costel Caraş conduce un partid politic.

Acesta a chemat toate televiziunile, a scos tractorul pe câmp şi a vărsat, în direct, mii de litri de lapte dintr-o cisternă.

Ministrul agriculturii susține că, deși conduce o asociație a fermierilor, Costel Caraș refuză orice negociere.

Fermierul din satul Pasărea, comuna Brăneşti, judeţul Ilfov, a preluat anul trecut şefia Partidului Popular, i-a adăugat, între paranteze, atributul Agrar, şi a candidat pentru un loc in parlament.

PP, care va avea șira spinării formata din agricultori, e un partid de centru, care nu va aluneca la stânga sau la dreapta. Noi vom merge în alegeri fără niciun fel de alianță”, mărturisește Costel Caraş, preşedintele Partidului Popular.

A obţinut 11.000 de voturi la Senat, 9.000 la Camera Deputaţilor şi niciun loc în noul legislativ. Chiar dacă a beneficiat de sprijinul unui cunoscut politician, Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii în cabinetul Ungureanu.

Pierderi de peste 3 milioane de litri, zilnic

Costel Caraş nu este singurul care a recurs la această soluţie extremă. Şi alţi mici fermieri din România spun că vânzările le-au scăzut atât de mult încât sunt nevoiţi să arunce laptele la gunoi. Este şi cazul lui Cristian Lungu care are o fermă de 30 de vaci. Era considerată până de curând una dintre cele mai profitabile dintre micile afaceri de profil din România. Lucrurile s-au schimbat, însă, odată cu scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină.

Cei mai mulţi fermieri care în ultimii ani reuşiseră să-şi găsească clienţi în rândul fabricilor de lapte au de suferit. Iar pierderile nu mai pot fi recuperate.

Potrivit lui Cristian Lungu, preşedintele Furnizorilor de Lapte la Dozatoare, pierderile sunt imense, de peste 3,36 milioane de litri zilnic.

Ştefan Muscă, preşedintele filialei Giurgiu a Agrostar, avertizează că acești oameni, peste 80% din cei care reprezintă sectorul zootehnic din România, vor da faliment din decembrie.

Rezultatele oficiale ale analizelor de lapte vor fi anunţate joi, la două săptămâni de la apariţia primelor suspiciuni privind laptele contaminat cu aflatoxină. Până acum sunt trei ferme, doi procesatori şI două centre de colectare asupra cărora planează suspiciuni. În plus, 32 de dozatoare de lapte din cele peste 335 din toată ţara au fost închise.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri