Palatul Culturii din Iași, vizitat de mii de oameni în prima zi de la redeschidere

Data publicării:
coada palatulculturii iasi

Porţile s-au deschis la ora 10:00. Coada curioşilor, care nu mai aveau răbdare şi voiau să vadă Palatul Culturii, avea deja doi kilometri. Şi se mărea cu fiecare oră care trecea.

- Așteptăm din cauză că se deschide după atâta timp și bineînțeles că toată lumea este dornică să mai cunoască istoria Iașului.

- Eram elev. Cred că prin 65. De asta am şi venit astăzi, să văd ce s-a mai schimbat.

(De ce așteaptă oamenii afară?) Pentru că iubesc palatul și pentru că au ce să vadă: expoziții de mare valoare, obiecte de patrimoniu, multe din ele la categoria tezaur”, spune Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova”.

Construit la începutul secolului trecut, între 1906 şi 1925, Palatul Culturii este uriaş: are 26.000 de metri pătraţi şi 298 de încăperi. Vizitatorii au rămas impresionați încă de la intrare de holul de onoare, în stil neogotic, şi de scările construite din marmură de Cararra, cu balustrade decorate cu acvile cu scut. Deosebit este și mozaicul pardoselii de la parter.

„Este un motiv celebru, este o replică fidelă a unui asemenea mozaic care a fost descoperit la o catedrală din Franța, din secolul al XIV-lea, de la Saint-Pierre-sur-Dives”, explică Sorin Iftimi, muzeograf.

Sala Voievozilor, de la etaj, a primit aprecieri unanime - este cea mai frumoasă încăpere a Palatului. Numele sălii vine de la galeria de portrete ale domnilor Moldovei, expuse pe pereţi. În sală atrage însă atenţia şi şemineul de marmură impozant.

- Mi-a plăcut clădirea, a fost grozav, atractiv.

- Când eram copil era bibliotecă aici. Veneam la bibliotecă și mă furișam, intram pe altă ușă ca să vizitez toate muzeele.

- E spectaculoasă! Nu o mai țin minte, cred că am vizitat-o în copilăria mea.

Peste 26 de milioane de euro au costat lucrările de renovare, care s-au întins pe parcursul a opt ani. 80 la sută din acești bani au venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în urma unui împrumut făcut de Guvern, iar restul - de la Ministerul Culturii. În interior au fost amenjate patru muzee: unul de Istorie, unul de Artă, altul Etnografic și un al patrulea de Știință şi tehnică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri