Parlamentul European cere anchetă privind închisorile CIA

Data publicării:
comisie parlament european 5297386-Mediafax Foto-Stefan Micsik-2

Actualizare 17:45 Autorităţile române vor studia rezoluţia Parlamentului European privind declanşarea unei anchete legată de implicarea României în programul închisorilor CIA şi vor face tot ce e normal pe plan european sau internaţional, spune premierul Ponta, precizând însă că nu ştie despre ce închisori este vorba.

"Sincer, nu ştiu despre ce închisori e vorba şi, în mod sigur, cred că s-au întâmplat cu mult înainte de a mă apropia eu de funcţia de prim-ministru. O să studiem ce s-a decis şi vom face tot ceea ce e normal pe plan european sau internaţional", a spus Ponta.


13 state sunt vizate de rezoluția legislativului european, adoptată astăzi, prin care se cere o anchetă „independentă, imparţială, detaliată şi eficientă” privind implicarea în programul închisorilor CIA.

Climatul de nesancţionare din jurul complicităţii statelor membre UE cu programele secrete de transfer şi detenţie ale CIA a permis continuarea violării drepturilor fundamentale, aşa cum rezultă din programele de supraveghere în masă dezvoltate de SUA şi de unele state membre”, se arată în rezoluţia votată de eurodeputaţi, care vor ca dreptul PE de a investiga astfel de violări în UE să fie întărit.

Totodată, ei cer, din nou, instituţiilor UE şi statelor membre să investigheze în detaliu operaţiunile CIA.

Europarlamentarii sunt „foarte dezamăgiţi” de refuzul Comisiei Europene de a răspunde substanţial la recomandările făcute de Parlament în rezoluţia sa din septembrie 2012, adoptată ca urmare a lucrărilor Comisiei temporare privind acuzaţiile de utilizare a statelor europene pentru transportul şi detenţia ilegale de prizonieri. Aceste recomandări sunt reintegrare în rezoluţia adoptată joi. Printre altele, membrii PE cer din nou Comisiei să investigheze dacă regulile UE au fost încălcate de unele ţări prin colaborarea cu CIA, potrivit Mediafax.

Parlamentul reiterează şi recomandările sale către Consiliu, cerându-i să facă o declaraţie de recunoaştere a implicării statelor membre în programul CIA.

Rezoluţia are ca adresă 13 state membre: Lituania, România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franţa, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia şi Slovacia.

Astfel, PE „îndeamnă autorităţile române să deschidă rapid o anchetă independentă, imparţială, cuprinzătoare şi eficientă, să găsească toate documentele lipsă din anchetele parlamentare şi să coopereze pe deplin cu CEDO în cazul Al Nashiri”.

Referitor la procesul de asumare a răspunderii în statele membre, parlamentarii îndeamnă „autorităţile române să găsească toate documentele lipsă din anchetele parlamentare şi să deschidă rapid o anchetă independentă, imparţială, detaliată şi eficientă”.

Totodată, aceştia îşi exprimă regretul pentru „intransigenţa şi tăcerea autorităţilor române în legătură cu acest subiect, care sunt incompatibile cu obligaţiile care le revin”.

„Este esenţial, pentru a asigura credibilitatea Parlamentului, să întărim substanţial drepturile sale de anchetă pentru a investiga violarea unor drepturi fundamentale în UE, incluzând putere deplină de audiere sub jurământ a persoanelor implicate, inclusiv a miniştrilor din guverne”, se arată în rezoluţie.

Eurodeputaţii solicită viitorului Legislativ (2014 - 2019) să continue îndeplinirea şi implementarea mandatului acordat de Comisia temporară şi să se asigure că recomandările sale sunt implementate, să examineze noi elemente care ar putea apărea şi să folosească dreptul său la anchetă.

Rezoluţia are caracter non-legislativ.

Monica Macovei: Securitatea a intrat în Parlamentul European şi a devenit sursă de informaţie

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a criticat votul Parlamentului European şi, mai ales, dovezile prezentate în rezoluţie.

Şi eu aş vrea să ştiu dacă au fost şi unde au fost centre de detenţie ilegale. Însă, astăzi, prin această rezoluţie, practic, în ceea ce priveşte România cel puţin, Securitatea a intrat în Parlamentul European şi a devenit sursă de informaţie. Sunt menţionate pentru România două surse de informaţie: o emisiune de pe o televiziune a Antenelor, aflată în proprietatea unei persoane care este colaborator al Securităţii, stabilit printr-o decizie definitivă a instanţei, şi care este şi trimisă în judecată pentru spălare de bani şi alte infracţiuni grave: domnul Voiculescu. O altă sursă de informaţie este generalul Talpeş, care a fost şef al Serviciului de Informaţii Externe imediat după '90, în perioada '92 şi anii următori, în perioada în care la putere în România erau comunişti încercând să arate cu faţa vopsită că sunt altceva”, a declarat Monica Macovei.

Un raport intitulat „Globalizing Torture", dat publicităţii la începutul acestui an de Open Society Justice Initiative, susținea că România a găzduit o închisoare secretă a CIA, unde ar fi fost deţinuţi şase suspecţi de terorism, şi a permis folosirea spaţiului său aerian pentru operaţiuni secrete ale CIA,

La Parchetul instanţei supreme a fost depusă, anul trecut, o plângere a unui saudit, Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care reclama deţinerea într-o închisoare CIA din România. Acesta s-a plâns de detenţie secretă, rele tratamente procedura de extrădare, potrivit avocatului acestuia.

În 2 august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă) a depus o reclamaţie în numele lui Abd al Rahim al-Nashiri (47 de ani) împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri