Cum se obține viza pentru SUA? Întrebări practice la care răspunde Daniel Perrone, consulul SUA

Data publicării:
daniel perrone consulul sua youtube

Viză pentru vise. Statele Unite rămân în topul celor mai dorite destinații din lume, indiferent dacă vorbim despre turism, muncă sau studii în orice domeniu. În funcție de ce anume vrei să faci în țara lor, americanii au tipul de viză potrivit nevoilor tale. Trebuie doar să urmezi corect pașii pe care orice consulat sau ambasadă SUA din lume îi explică foarte clar pe paginile lor de internet.

Balazs Barabas: Viza pentru Statele Unite a fost dintotdeauna visul cel mare al românilor. Erau cozi uriaşe în faţa ambasadei ca să primească viza. Care e situaţia astăzi?

Daniel Perrone: Ca să răspund la ceea ce m-aţi întrebat, nu mai trebuie să stai la coadă. Cred că am devenit foarte eficienţi, e un subiect la care voi mai reveni în cursul discuţiei noastre. Cred că am avansat foarte mult în a face procesul de aplicare pentru viză pe cât se poate de simplu, de rapid, şi de comod. Astăzi, dacă cineva vrea să ceară viză, poate primi programare chiar şi pentru a doua zi, durează cam 30-45 de minute şi asta e tot. Iar marea majoritate a cererilor sunt soluţionate pozitiv.

Balazs Barabas: Există multe mituri despre viza americană. Care sunt cele mai răspândite 3 dintre acestea?

Daniel Perrone: MITURI! Da, miturile. Avem un serial online şi aş îndemna oamenii să intre pe site-ul nostru şi pe pagina noastră de facebook, şi să se uite la câteva din filmele pe care le-am făcut despre aceste mituri răspândite despre procedurile de viză. Cred că probabil cel mai greşit mit şi unul din cele mai răspândite este că e foarte greu să primeşti viză şi refuzăm pe toată lumea fără niciun motiv. Nu e adevărat. Nu e greu să aplici pentru viză, şi eliberăm vize cam în 9 cazuri din 10 cereri. Deci este un lucru fals. Un alt mit este că trebuie să aduci tone de hârtii şi să dovedeşti cu mii de hârtii că te califici pentru viză. Nici asta nu e adevărat. Singurul lucru pe care trebuie să-l aduci la interviu este paşaportul şi hârtia care confirmă că ai completat formularul online şi ai făcut programarea. Ce mituri răspândite mai avem... Un alt mit este că trebuie să fii bogat sau un om important, sau să ai multe relaţii ca să primeşti viza. Din nou, nu e adevărat. Eliberăm vize pentru mulţi oameni, de toate felurile. Unii spun, dacă trăiesc singur, nu primesc viza. Alţii spun, dacă sunt căsătorit, nu primesc viza. Dar ideea e că singurul lucru pe care vrem să-l ştim cu siguranţă e dacă persoana respectivă spune adevărul despre ce vrea să facă în Statele Unite. Şi dacă persoana respectivă este cu adevărat turist şi va sta o scurtă perioadă sau o perioadă limitată apoi se va întoarce în România. Dacă considerăm că persoana spune adevărul şi este cu adevărat turist, cu alte cuvinte merge în SUA pentru motivele pe care le spune, atunci îi vom da viza.

***

Ai dreptul să fii plătit corect. Ai dreptul să nu muncești peste program. Ai dreptul să reclami orice abuz de la locul de muncă. Lista de drepturi pe care le are un angajat in SUA poate continua. Dar, dacă vii din altă țară și lucrezi pe teritoriul Statelor Unite fără să ai în pașaport viza corectă, apar problemele.

*** 

Balazs Barabas: Dar ce se întâmplă dacă plec în SUA, am viză, şi aşa cum aţi spus, încep să lucrez. Ce risc eu, ca cetăţean român, cu viză turistică în Statele Unite?

Daniel Perrone: Riscul este că vei fi prins, autorităţile vor afla că lucrezi, pentru că nu ai voia să lucrezi fără permisul corespunzător. Ca turisti nu ai permis să lucrezi în SUA. Deci dacă autorităţile află că lucrezi, acest lucru se înregistrează în sistem, rişti să fii trimis acasă şi ţi-ar fi mult mai dificil pe viitor sp obţii o altă viză pentru Statele Unite. Deci riscul este să nu te poţi întoarce în Statele Unite.

Balazs Barabas: Să ne întoarcem la interviu. Ambasada este la Bucureşti dar sunt oraşe departe de Bucureşti, ca Baia Mare. O persoană din Baia Mare trebuie să vină la Bucureşti pentru interviu sau poate să meargă şi în alt oraş?

Daniel Perrone: Din păcate nu sunt consulate în afară de Bucureşti. Deci singura entitate pe care SUA o are aici în România, unde se poate aplica pentru viză este ambasada din capitala Bucureşti. Ar fi bine să fie altfel, dar din raţiuni bugetare şi din alte motive în multe ţări în care am dori să avem consulate şi ar fi convenabil să avem consulate în afara capitalei, nu le avem. Asta e situaţia. Dar să ne uităm la un alt lucru care este convenabil pentru persoanele din afara Bucureştiului. Dacă îţi prelungeşti viza, dacă ai deja viză iar această viză expiră, şi vrei o nouă viză, să zicem că ai deja o viză turistică pe 5 sau 10 ani, viza expiră şi vrei să aplici pentru una nouă, dacă aplici pentru acelaşi tip de viză, o nouă viză turistică, nu trebuie să vii la ambasadă. Poţi face totul prin email.

***

Se poate întâmpla ca cererea ta de viză pentru Statele Unite să fie respinsă. Sunt diferite motive pentru care această situație poate să apară.

***

Balazs Barabas: Să presupunem că vin la interviu, prezint situaţia onest, dar ofiţerul consideră că nu sunt sincer şi îmi respinge cererea. Ce pot face? Pot să contestez decizia? Sau trebuie să fac o nouă cerere?

Daniel Perrone: Voi încerca puţin (să răspund în - n.r.) română. Mi-ar plăcea să pot răspunde că nu greşim niciodată. Dar din păcate sunt oamenii. Şi oamenii nu sunt perfecţi. Nu-i aşa? Eu cred că suntem foarte buni în ceea ce facem. Cei care procedează la interviuri sunt ofiţeri numiţi în serviciul diplomatic. Toate interviurile sunt făcute de ofiţeri de consulat numiţi de preşedintele Statelor Unite. Eu cred că suntem foarte buni în ceea ce facem. Dar suntem şi noi oameni şi putem face greşeli câteodată. Nu cred că greşim des, dar se poate întâmpla. Dacă cineva consideră că nu i-a fost analizată cererea în mod adecvat şi rezonabil, sau pentru orice observaţie sau plângere sau orice ar vrea să-mi comunice mie, pot să-mi scrie. Există un link foarte vizibil pe site-ul nostru şi se vede şi în josul ecranului, şi dacă cineva scrie pe adresa aceea, eu citesc toate corespondenţele cu publicul. Eu personal citesc toate corespondenţele cu publicul. Analizez fiecare caz la care se face referire în corespondenţă, deci oricine îmi scrie şi face referire la un caz anume, voi analiza personal acel caz şi răsîpund într-o zi sau două fiecărei persoane care ne scrie. Fac asta de când am sosit în România. Dacă observ că nu am analizat cererea în mod corect, rezonabil şi atent, aşa cum ar trebui, voi ruga persoana respectivă să facă o nouă cerere. Intotdeauna există opţiunea de a face o nouă cerere de viză pentru că de obicei, când considerăm că trebuie să respingem o cerere, situaţia nu e valabilă pentru totdeauna. Noi am considerat că în acel moment am avut suspiciuni fie despre motiv, dacă vei folosi viza pentru scopul respectiv, sau dacă ai comunicat informaţiile în mod corect. Cândva în viitor situaţia, condiţiile de viaţă se pot schimba. Şi poţi aplica din nou, oricând, dacă crezi că condiţiile s-au schimbat în aşa fel încât noi am putea să luăm o altă decizie.

Balazs Barabas: Mulţi români lucrează în alte ţări, în Spania, Italia, Marea Britanie şi altele. Dar nu sunt cetăţeni ai ţării respective, sunt doar rezidenţi acolo. Dacă vor să aplice pentru viza SUA, o pot face în ţara de reşedinţă sau e obligatoriu în România?

Daniel Perrone: Nu, trebuie să fie întotdeauna ţara de rezidenţă, unde trăiesc permanent. Dacă un cetăţean român are reşedinţă permanentă în Spania, Italia, Germania sau Anglia, trebuie să aplice acolo. Pentru că acolo au legăturile cele mai puternice, acolo lucrează, acolo trăiesc şi acestea sunt lucrurile pe care le analizează ofiţerul consular când se uită la cerere. Vrea să evalueze stabilitatea persoanei, legăturile ei cu ţara în care trăieşte. Vrea să vadă cu ce te ocupi aici, de când o faci, ce drepturi îţi dă, deci multe întrebări despre cât de stabilă şi de previzibilă este situaţia ta acolo unde trăieşti.

Balazs BarabasSă presupunem că primesc viza, plec în SUA şi cumpăr suveniruri sau picturi valoroase, bijuterii sau opere de artă. Există limitări privind valoarea obiectelor pe care le pot scoate din SUA?

Daniel Perrone: Ca să le scoţi din Statele Unite... nu. Orice lucru pe care îl obţii legal în SUA e al tău. Şi poţi face cu ele ce vrei. Dar companiile aeriene au anumite restricţii despre ce poţi lua la bord iar organele vamale aici în România put impune taxe sau e posibil să plăteşti vamă pentru ce aduci în ţară. Dar nu există nicio interdicţie asupra a ce poţi scoate din SUA dacă ai procurat-o legal.

 ***

Dacă ai viză de SUA nu înseamnă automat că ai şi dreptul să intri pe teritoriul lor. Între tine şi ţara tuturor posibilităţilor mai există un obstacol de care trebuie să treci când ajungi pe unul dintre aeroporturile de acolo.

****

Balazs Barabas: Am o viză valabilă pentru SUA, ajung la graniţa SUA şi dintr-o dată vameşii îmi spun că nu pot intra în ţară, chiar dacă am viza. Se poate întâmpla? Şi dacă da, trebuie să îşi motiveze decizia?

Daniel Perrone: Bună întrebare. Este ceva foarte important care trebuie înţeles. Da, acest lucru se poate întâmpla, pentru că vizele pe care le dăm aici reprezintă permisiunea pentru a intra în SUA. Cu alte cuvinte, viza vă permite să ajungeţi la o poartă de intrare în SUA. Dar autoritatea finală pentru a permite intrarea dvs în SUA este Departamentul Securităţii Naţionale, Oficiul pentru Vamă şi Controlul Graniţei. Cu alte cuvinte, cu această viză puteţi să vă urcaţi într-un avion şi să zburaţi spre SUA, aveţi nevoie de viză să ajungeţi la o poartă de intrare, legal, în SUA. Dar o dată ce aţi ajuns acolo, care pentru români este aproape de fiecare dată aeroportul, deci aveţi acest permis să ajungeţi la aeroport, legal. Dar controlul de frontieră de acolo, echivalentul celor de la emigrări aici, când cineva vine în România merge la biroul de emigrări iar ofiţerul de acolo decide dacă poate intra şi cât poate rămâne. Este la fel în SUA. Acel ofiţer de la biroul care se numea biroul de emigrări, te va lăsa să intri şi îţi va spune cât de mult poţi sta. Viza nu îţi spune cât poţi să stai. Viza îţi dă doar o perioadă de timp pe parcursul căreia ţi se permite să intri în SUA. Dacă este o viză de 10 ani, asta înseamnă că pe parcursul acestor 10 ani poţi ajunge pe aeroport de câte ori vreţi. Dar de fiecare dată când ajungi pe aeroport sunt cei de la emigrări care îţi spun că poţi intra şi pe ce perioadă poţi rămâne.

Balazs Barabas: Dar dacă îţi refuză intrarea în SUA, lucru care este jenant, bineînţeles vreau să ştiu de ce se întâmplă acest lucru. Este nevoit să îmi spună?

Daniel Perrone: Da, trebuie. Dar să lămurim un lucru. Această situaţie nu este foarte frecventă. Nu este frecventă. Dacă acest lucru se întâmplă este pentru că aproape întotdeauna poliţia de frontieră, ofiţerul de acolo, va vedea că ai stat prea mult timp în SUA. De exemplu, se uită la datele pe care le are şi vede că în ultimul an ai stat 9 luni în SUA. Şi tot ce ai este o viză turistică şi ar putea să te întrebe: ai stat 9 luni în SUA, ce ai făcut în timpul acestor 9 luni? Păi am stat prin hoteluri, m-am simţit bine. Şi cum te-ai întreţinut? Păi am avut ceva bani, dar el s-ar putea să nu creadă acest lucru. Ar putea să-ţi spună, nu am nicio dovadă că eşti independent financiar şi cred că în timpul celor 9 luni în SUA probabil ai lucrat. Ar putea să te ia deoparte şi să se uite în valiza ta şi să găsească fluturaşi de salariu de la o slujbă din SUA. Deci în mod tipic ar fi ceva cam aşa, dar va fi foarte clar cu persoana care este refuzată. Este foarte important când vii să aplici pentru viză să ştii exact ce anume vrei să faci, scrii lucrul acesta în aplicaţie, scrii exact unde te duci şi aplici pentru tipul de viză potrivit.

 ***

Măsurile de securitate pe care Statele Unite le impun atunci când cineva vrea să obțină viza de America au fost mereu ridicate. Doritorii sunt rugați să înțeleagă că aceste lucruri sunt cerute pentru siguranța tuturor.

 ***

Balazs Barabas: Din păcate în ultima vreme au fost multe atacuri teroriste în Europa, nu în România, dar în alte ţări europene. Bazat pe acest fapt, să ne aşteptăm la o rată mai mare de refuzuri de viză din partea SUA?

Daniel Perrone: Nu. Procedurile noastre nu s-au schimbat. A fost mereu foarte important pentru noi controlul de securitate. Şi am făcut mereu asta. Iar acesta este o parte importantă a muncii noastre, avem diferite baze de date pe care le verificăm şi vom continua să facem asta. Dar, procedurile noastre nu s-au schimbat din acest punct de vedere şi nu ne uităm la aplicanţii noştri din România în mod diferit, din cauza a ceea ce se întâmplă. Vom menţine aceleaşi standarde ridicate a controlului de securitate, aşa cum facem întotdeauna.

Balazs Barabas: Să spunem că paşaportul meu este valid doar pentru 6 luni în momentul în care aplic pentru viză. Sunt limitări legate de durata de valabilitate a paşaportului în momentul completării formularelor?

Daniel Perrone: Nu, nu sunt. Dar trebuie să te asiguri că paşaportul va fi valabil pentru întreaga perioadă a călătoriei. În momentul în care îţi planifici călătoria, trebuie să îţi verifici paşaportul şi trebuie să fii sigur că acel paşaport va fi valid până în momentul în care te întorci în România, pentru că liniile aeriene, să spunem că eşti în SUA când îţi expiră, liniile aeriene nu te vor accepta în avion ca să pleci înapoi în România cu un paşaport expirat. Deci, cel mai important lucru despre paşaportul tău este că trebuie să te asiguri că va fi valabil pentru toată perioada călătoriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri