Revoluţie urbană în Piaţa Revoluţiei: Primăria vrea să o transforme în zonă pietonală. Pentru maşini, un nou pasaj

Data publicării:
revolutie

Centrul plin de istorie al Bucureştiului va fi mai uşor de vizitat şi de admirat: Primăria vrea să transforme în zonă pietonală Piaţa Revoluţiei, locul din care a fost izgonit dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu. Arhitecţii se gândesc să contruiască un pasaj subteran pentru maşini, pentru ca spaţiul de deasupra să le rămână pietonilor.


Una dintre variantele luate în calcul este construirea unui pasaj subteran care să facă legătura între strada Ştirbei Vodă, Calea Victoriei şi bulevardul Gheorghe Magheru. Singura grijă a arhitectului-şef este faptul că în zonă există o reţea secretă de catacombe. Ele ar face legătura dintre Biserica Kreţulescu, fostul Comitet Central şi mai multe clădiri importante de pe Calea Victoriei.

Acestea „au statut militar, în principiu. Ăsta e şi motivul pentru care nu o să încurajăm parcările subterane, decât limitat. De aici porneşte şi ideea de a construi parcările în zona adiacentă Sălii Palatului”, spune în acest sens Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei.

Durata lucrărilor a fost estimată la cinci ani, iar asta îi sperie puţin pe bucureştenii chestionaţi: „Ideea este cât timp vor dura construcţiile. Asta este problema, până finalizează”, spune unul dintre ei.

Situată în faţa vechiului palat Regal al Românei, Piaţa Revoluţiei era cunoscută în urmă cu 24 de ani ca Piaţa Palatului. Noul nume a venit după momentul Decembrie 1989, când Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit cu elicopterul chiar de aici.

Varianta finală pentru reamenjarea Pieţei Revoluţiei va fi aleasă prin concurs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri