Poveștile câtorva români care și-au găsit un loc de muncă în Marea Britanie

Data publicării:
ana hotel

Ana are 21 de ani şi lucrează într-un hotel de trei stele din Londra. A venit aici cu familia, imediat după ce a terminat liceul.

„Sunt la o şcoală care este în legătură cu hotelul pentru a-mi obţine actele şi e mai mult part-time. Adică vin ei la mine la hotel. Şi mă descurc, e OK. Faţă de România, este mult mai bine”, spune Ana, angajata unui hotel.

În acest hotel lucrează încă 13 români. Fiecare câştigă sub 1.500 de lire pe lună, dar chiar şi aşa, trăiesc mai bine decât în ţară.

„În România nu puteam să îmi fac un leasing pentru o maşină, aici am putut. Şi mi-am luat o maşină destul de bună. Eu am trăit şi mulţi ani în Italia şi faţă de Italia aici sistemul te mai ajută”, spune și Viorel.

Monica Stratulat este de șapte ani în Anglia, aşa că ştie fenomenul foarte bine.

„Eu am auzit: ce fac, cum procedez de la 1 ianuarie? Îmi aduc copiii, îmi aduc femeia, soţia. Primul lucru nu e jobul... nu căutăm job. Căutăm un avocat să aplice pentru acte să luăm beneficiile”, povestește ea.

Imaginea unor astfel de români este spălată însă de angajaţi ca Elena. Absolvent de facultate la Iași, a avansat în doar doi ani de la cameristă până la manager.

„Mi-au propus să lucrez la recepţie şi acum fac contabilitate, lucrez la recepţie şi sunt şi manager al calităţii”, spune Elena.

Cătălin face taximetrie de doi ani în Londra şi într-o noapte poate câştiga, numai din bacşiş, peste 300 de lire. La firma unde lucrează, din 400 de maşini, 100 sunt conduse de români.

„Sunt oameni care când spui că eşti din România te întreabă...aaaa, la cerşit şi la furat? Ei se plâng că vin imigranţii şi le fură locurile de muncă. Imigranţii, să fie clar, nu fură locurile de muncă nimănui pentru că noi, practic, aici facem munca pe care ei n-ar face-o niciodată”, spune Cătălin.

Britanicii spun însă altceva.

„Calificările ar trebui să fie mai înalte. Avem nevoie de medici, de oameni cu aptitudini serioase. Astfel de oameni ar trebui să fie bine primiţi. Sunt mulţi oameni care sunt acum în Anglia şi de care nu avem nevoie, majoritatea englezi”, spune un cetățean britanic.

Provocarea pentru românii care au venituri minime este că inclusiv pentru joburile prost plătite există o concurenţă foarte mare”, consideră un altul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri