Presa suedeză: Arme românești în Siria

Data publicării:
siria-violente-mfax-11

 

Potrivit unor surse citate de post, acest cetăţean suedez este una dintre cele mai importante persoane implicate în aprovizionarea cu armament a rebelilor sirieni, în contextul în care aceştia se confruntă încă de la începutul războiului civil, în urmă cu peste doi ani, cu problema accesului la arme, pentru a se putea apăra împotriva armatei bine echipate a preşedintelui Bashar al-Assad.

Timp de mai mulţi ani, suedezul a fost imam într-una dintre principalele moschei suedeze, însă în ultimele 18 luni a ajutat opoziţia siriană şi a făcut trafic de arme, afirmă surse atât surdeze cât şi străine citate de post.

"Era foarte deschis în privinţa afacerilor privind aducerea de arme în Siria, în special în zona (oraşului) Homs", a declarat pentru postul de radio Raphaël Lefèvre, de la Universitatea Cambridge, care l-a intervievat în mai multe rânduri pe acest suedez în legătură cu traficul de armament. De asemenea, Lefèvre a scris despre fostul imam şi filierele organizaţiei sale prin care face trafic de armament într-un raport Carnegie, precizează postul. Cercetătorul precizează că suedezul i-a spus că a trimis arme în Siria prin organizaţia sa, ca oamenii să se poată apăra împotriva atacurilor regimului sirian.

De asemenea, organizaţia a postat pe canalul său de pe YouTube sute de clipuri în care apar luptători rebeli. Fostul imam conduce "afacerea", el asigurându-se că sunt cumpărate şi colectate arme în principal din Libia, dar şi din ţări europene ca Bosnia şi România, potrivit postului. Armele sunt transportate ulterior cu vaporul sau avionul în Turcia, de unde sunt introduse cu camionul în Siria, unde le sunt predate rebelilor.

Thomas Tjäder, un consilier politic de la Agenţia suedeză pentru Neproliferare şi Controlul Exporturilor (ISP), precizează că introducerea de arme în Siria este o infracţiune în Suedia şi se pedepseşte cu patru ani de închisoare. "Oricine trăieşte în Suedia sau oricine stă o perioadă îndelungată aici nu are voie să transporte arme fără să primească permisiunea noastră", a declarat Tjäder, subliniind că acţiunile cetăţeanului suedez, în acest caz, sunt ilegale.

Postul public de radio suedez precizează că a încercat să îl contacteze pe fostul imam, în mai multe rânduri şi în diverse modalităţi, dar fără rezultat.

Însă reporterii postului au reuşit să îl întâlnească pe Nazir Hakim, liderul oraganizaţiei suedezului. Hakim a confirmat pentru post că organizaţia primeşte fonduri din lume şi că aceşti bani sunt folosiţi pentru cumpărarea de armament. Dar, afirmă, Hakim, armele sunt cumpărate de la oameni din cadrul regimului sirian, ci nu din Balcani, Irak sau Libia. El a adăugat că organizaţia efectuează transporturi din Libia, dar de lapte, ci nu de arme.

Surse suedeze şi din străinătate, dar şi din cadrul nucleului organizaţiei, afirmă, însă, că de fapt este vorba despre transporturi de armament. De asemenea, cercetătorul universitar Raphaël Lefèvre afirmă că multă lume ştie despre traficul de armament. "Nu este un secret că grupul lui... acest grup trimite arme în Siria", subliniază el. 

Înainte de 1990, în vremea comuniștilor, România a avut relații extraordinare cu țări din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Siria. Înainte de 1990 exportul de arme exista și era aproape legal. Probabil armele erau de proveniență românească”, a explicat reporterul Laurențiu Rădulescu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...