Traian Băsescu respinge înțelegerea Guvernului cu FMI. Fondul a fost informat despre decizia președintelui

Data publicării:
traian basescu 4 cotroceni 8 oct

Urmăriți live text pe www.digi24.ro.

Cele mai importante declarații:

„Subiectul e legat de memorandumul trimis spre aprobare de Guvern, memorandum ce abordează două teme: aprobarea rezultatelor discuțiilor purtate cu FMI și Banca Mondială, a doua temă e aprobarea semnării memorandumului de Chițoiu și Liviu Voinea. E vorba de memorandumul pentru aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu FMI, UE și BM și aprobarea pentru semnarea scrisorii guvernului către Fond, scrisoare ce ar trebui să intre în board-ul Fondului în decembrie.

Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina 3 este făcută mențiunea, la obligațiile Guvernului, majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți pe litru. Nu voi semna această măsură, pe care o consider antieconomică, împotriva intereselor României și șanselor de relansare. Propaganda poate spune multe, eu spun însă câteva lucruri clare. România nu e dependentă de tranșe de bani de la Fond, deci faptul că trebuie renegociat memorandumul nu pune probleme de finanțare, mai ales că motivul pentru care nu aprob memorandumul e legat de relansarea economică. Nu vreau măsuri care să frâneze relansarea, iar banii care s-ar obține prin acciza suplimentară, care în scrisoare e trecută 7 cenți, dar de fapt se va reflecta în 12 cenți... Ajunge 52 de bani la motorină, 53 de bani la benzină, o creștere cu 8% a prețurilor combustibilului. Efectele vor fi creșterea prețurilor, creșterea suplimentară a inflației, multe întreprinderi mici și mijlocii vor intra în insolvență sau faliment, cel mai rău efect va fi acela la adresa celor pe care Guvernul spune că vrea să îi ajute. Această creștere de preț la carburați va afecta mult mai mult pensiile decât creșterea de 3,75% pe care legea obligă Guvernul să o facă.  

Primi afectați vor fi pensionarii, de creștera prețurilor, de creșterea prețurilor la transport, la orice, ca urmare a creșterii prețurilor la încălzire. În aceeași măsură vor fi afectați toți salariații indiferent din ce categorie fac parte.

Această creștere va înghiți foarte ușor și creșterea salariului minim pe economie. Deci toate facilitățile pe care le povestește guvernul de dimineața până seara vor fi anulate prin efectele creșterii cu 8% a carburanților.

De aceea consider că guvernul trebuie să renunțe la creșterea accizei la combustibil cu atât mai mult cu cât prețul combustibilului nu este influențat numai de această acciză.

Benzina și motorina ar primi două creșteri, una din creșterea taxelor pe construcții și alta venită din creșterea accizei.

Nu eu pot să fac o evaluare a impactului creșterii taxelor dar cred că numai de la companiile petroliere care funcționaează în România Guvernul ar putea încasa vreo 400-500 milioane de lei. La asta guvernul ar mai vrea să adauge și acciza suplimentară.

Nu voi semna memorandumul și vreau să avertizez Guvernul și Parlamentul să renunțe la minciună. Neaplicarea taxei se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde lei a ministerului domnului Dragnea și am mai văzut un excedent de resursă la plata serviciului datoriei, se pot lua cel puțin 600 milioane lei fără nicio problemă. Nu aș vrea să intru în detalii, s-ar putea să mai găsesc vreo 2 miliarde la care se poate renunța.

Vreau să atenționez că bugetul mai cuprinde o minciună. Taxa pe construcții este evaluată ca venit la circa 480 de milioane, ceea ce este o mare minciună. Așa cum este scrisă odronanța poate produce orice sumă între 500 milioane și 15 miliarde, dar cred că o aplicare rezonabilă a acestei noi taxe aduce circa 2 miliarde de lei în buget. Aici este o altă rezervă pecare guvernul Ponta o ascunde.

Ce vrea să facă guvernul și Dragnea cu acești bani, programe legate de revitalizaera satului românesc, toate sunt programe care se pot face cu bani europeni numai că aceia se fură mai greu. Fiind două rânduri de alegeri, primarii trebuie să aibă bani pe care nu-i controlează UE.

Toată suma poate fi acoperită și nu se afectează nici bugetul pentru creșterea pensiilor, creșterea salariilor pentru cadrele didactice, creșterea salariului minim, a venitului minim garantat. Nicuna dintre aceste facilități nu este afectată dacă se renunță la acciza suplimentară de 7 eurocenți, respectiv 12.

Am vrut să motivez de ce nu semnez memorandumul. Dacă Fondul va accepta o relație directă cu Guvernul fără avizul președintelui sau dacă Guvernul își va asuma acest lucru, e problema lor. Ei pot modifica și legea, dar nu cred că pot da ordonanță de urgență pentru Constituție. I-am avertizat de multă vreme să reia negocierile cu Fondul, am atenționat Guvernul și Parlamentul că nu semnez acest memorandum, pentru că ce fac este fără precedent. Au mai fost guverne în dificultate și au trebuit să mărească fiscalitatea, dar acest Guvern nu e în dificultate, nu e nevoie stringentă de această taxă, ci doar pentru a crea resurse destinate alegerilor din 2014, ori acest lucru e inadmisibil. Puterea să își facă o campanie pe banii ei, nu pe banii populației.

Taxa care privește construcțiile este practic o extindere a bazei de impozitare și nu o taxă nouă, eu am susținut mereu extinderea bazei de impozitare, pentru că asta ne va permite reducerea CAS-ului, a taxelor pe forța de muncă. În afară de producătorii de combusibili lichizi, dacă ne referim la costurile suplimentare de la electricitate și de la gaze, acestea nu sunt încă pe deplin liberalizate. Având în vedere că prețurile la energie și gaze trebuie să crească în conformitate cu un calendar stabilit, taxa poate fi inclusă în programul de liberalizare a prețurilor, atunci ea nu vine ca un preț suplimentar, cum ar veni la combustibil.  

Este clar că aici având încă prețurile administrate poate fi absorbită în programul de creștere a prețurilor până la liberalizare. De aceea sunt mai puțin vehement cu această taxă.

Este prima dată când refuz semnarea unui memorandum negociat de guvern și guvernul trebuie să recunoscă că a negociat fără să aibă un manadat. Le-aș fi spus de la început că nu accept o acciză suplimentară la combustibil, dar cu atât mai mult nu pot cere să le validez ce au negociat fără mandat.

Acordul trecut l-am semnat deși nu au avut mandat. Nu fac o chestiune de viață și de moarte dacă negociază fără mandat, cu condiția să negocieze bine.

Introdocerea unei accize nu face decât să diminueze consumul și nu creează premize de relansare a consumului, a creșterii economice, dimpotrivă. Acest lucru mi se pare inacceptabil.

Eu am informat Fondul cu privire la poziția mea. La Washington e cunoscută poziția mea legat de acciză.

În ianuarie vine din nou delegația și se poate renegocia. Guvernul își poate asuma să trimită fără semnătura mea acest memorandum, dar eu nu semnez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri