Primarul Capitalei: Am solicitat constructorului să pună în siguranță Arcul de Triumf în caz de cutremur

Data publicării:
arcul de triumf

Foto: Wikipedia

„Trebuiau finalizate, există un conflict deschis între constructor și proiectant pe de altă parte, acolo eu m-am mai pronunțat. Din punctul meu de vedere, pe de o parte faptul că proiectul tehnic s-a schimbat pe parcursul desfășurării lucrărilor nu este un lucru bun, am căzut de comun acord ca împreună cu Inspectoratul de Stat în Construcții București să efectuăm o expertiză tehnică, astfel încât, din momentul în care ea va fi gata, să știm exact ce fel de lucrări se execută, până atunci am solicitat constructorului să pună în aplicare o anumită dispoziție venită din partea proiectantului care prevede punerea în siguranță a Arcului, adică în caz de cutremur Arcul să stea în picioare”, a explicat acesta, întrebat de jurnaliști, după ședința CGMB de luni, dacă lucrările de la Arcul de Triumf trebuiau finalizate în 2014.

Potrivit acestuia, lucrările la Arcul de Triumf nu se vor finaliza anul acesta. „Tot pe durata iernii, parte din echipamente și mai precis până la sfârșitul lunii decembrie vor fi aduse în țară, astfel încât vor fi decontate, pentru că până la urmă ne interesează să putem deconta cât mai mulți bani europeni și așa cum arată și acum lucrarea cu siguranță că ea nu se va finaliza până la sfârșitul anului — să avem o sumă din buget alocată pentru anul viitor cât mai mică pentru finalizarea lucrării. (...) În acest moment, dacă ar trebui să punem la cap fiecare dispoziție de șantier și calculate fiecare costuri, eu cred că se va ajunge la un procent de 80% până la sfârșitul anului”, a spus Ștefănel Dan Marin.

Lucrarea „Consolidare, reabilitare și conservare Arcul de Triumf„ este finanțată prin Programul Operațional Regional 2007 - 2013. Prioritară a fost consolidarea monumentului, potrivit PMB. S-a utilizat aceeași procedură ca la sediul vechi al Primăriei Capitalei, izolarea antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibrațiile terenului și introducerea izolatorilor antiseismici. Monumentul devine astfel rezistent la un cutremur de 9 grade pe scara Richter.

În martie 2014 a fost demarată execuția și montarea schelei la nivelul picioarelor Arcului de Triumf pentru efectuarea re-expertizării componentelor artistice de piatră și prelevării probelor de laborator cu scopul de a supune spre avizare de către comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii restaurarea acestora.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri