Asociația Caleidoscop, proprietarul câinelui care a ucis un copil de 4 ani, de negăsit la adresa declarată

Data publicării:
bloc strada brasov sediul caleidoscop

„Copilul a fost trântit la pâmânt şi muşcat ulterior. Prezenta foarte multe plăgi muşcate pe toată suprafaţa corpului care au sângerat. Datorită acestor sângerări s-a făcut o hemoragie externă care a stat la cauza decesului”, a spus Salem Abdo, director medical INML „Mina Minovici”.

La o zi după tragedie, autorităţile au făcut publică o informaţie bulversantă - câinele maidanez are, de fapt, un stăpân. O organizaţie non-guvernamentală care l-a sterilizat şi l-a adoptat în urmă cu cinci ani. Informaţiile erau stocate în cipul implantat atunci animalului.

Bucureşti, sectorul 6 al Capitalei. Un bloc unde, teoretic, este sediul Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Caleidoscop, asociaţia care ar fi adoptat câinele. Numai că la adresa de pe site-ul organizaţiei nimeni nu ştia nimic.

Discuție reporter Digi24-locatară:

„-Este preşedinta unui ONG, ONG Caleidoscop...

-Aici, la blocul ăsta?

-Da, chiar la blocul ăsta figurează.

-Nu!

-Nici de familia Secăreanu?

-Nu, nici nu există aşa ceva, că îi cunosc pe toţi. Poate a greşit...”

Adresa la care figurează sediul Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Caleidoscop

Bătrâna nu este singura persoană care spune că datele de contact ale acestui ONG nu există la adresa indicată pe site. Mai mult decât atât, nici numerele de telefon care sunt afişate acolo par a nu fi bune, pentru că nu răspunde nimeni la ele.

„Personal, cred că e un mare semn de întrebare, referitor la datele pe care le-a declarat persoana, reprezentanta Asociaţiei Caleidoscop”, spune un alt locatar.

Semnătura de pe formularul de adopţie îi aparţine Laviniei Mirela Nica, un fost voluntar al asociaţiei.

„Teoretic, trebuia să am grijă de el, practic nu. Pentru că nu erau scoşi pe nume propriu, ci pe numele asociaţiei. Dacă trebuie să învinovăţim pe cineva, trebuie criticată asociaţia, pentru că nu şi-a asumat responsabilitatea. Era o situaţie de compromis, primăria ştia, dar trebuia să eliberăm locurile. Am înţeles că s-a ajuns la moartea unui copil, dar asta a fost. A fost un accident. Eu am conştiinţă curată şi mă ocup în continuare să salvez animale”, a spus Lavinia Mirela Nica, fost voluntar ONG Caleidoscop, potrivit Mediafax.

Chiar dacă proprietarii animalului au fost identificaţi, până la găsirea unui vinovat pentru tragedie drumul pare dificil de parcurs. Legea care pedepsea atacurile survenite ca urmare a neglijenţei proprietarilor a fost declarată neconstituţională în urmă cu trei ani, din cauza unor vicii de redactare.

Proprietarii câinilor, nevinovaţi în faţa legii:

ART. 11 (1) Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. (2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Sursa: OUG 55/2002 privind regimul câinilor periculoşi

Poate că tragedia morţii unui copil de 4 ani îi va convinge pe aleşi să-şi facă treaba şi să adopte Legea eutanasierii.

„Noi aşa suntem, românii, niciodată nu suntem în stare să facem un lucru înainte. Trebuie să îl facem dacă există un eveniment”, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Am finalizat deja a doua etapă de pe anul ăsta cu strângerea câinilor din parcuri. Au fost două săptămâni în luna august în care am strâns 91 de câini din 19 parcuri”, a spus Răzvan Băncescu, director ASPA.

Anul trecut, peste 16.000 de persoane au fost muşcate de câini, doar în Bucureşti. 

Luni, doi copii, unul de 6 ani și altul de 4 ani, au fost atacați de câini lângă Parcul Tei din București. Cel de 4 ani a decedat, iar celălalt a fost transportat la spital pentru îngrijiri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri