Propunere: Hipermarketuri închise în weekend

Data publicării:
hiper

Parlamentarii vor să echilibreze balanţa între producători români şi hipermarketuri. Propun ca sâmbăta şi duminica magazinele să fie închise. În acest fel, cred deputaţii PNL Nini Săpunaru şi Tinel Gheorghe, oamenii îşi vor face cumpărăturile din pieţe şi vor avea mai mult timp liber pentru familie.

„Încercăm să dăm o gură de oxigen şi producătorilor autohtoni. Bănuiesc că nu se face gaură în cer dacă duminica vom cumpăra salata, carnea şi ceapa din pieţele tradiţionale”, a spus Tinel Gheorghe, deputat PNL, unul dintre iniţiatori legii.

Producătorii şi marii comercianţi resping însă ideea.

Este foarte clar că va afecta vânzările. O mare parte din producţia noastră se vinde prin marii retaileri”, este de părere Mihai Vişan, reprezentantul Romalimenta.

Nu vom face altceva decât să blocăm statul să poată să recupereze bani din TVA în aceste zile în care (supermarketurile. n.r.) sunt propuse pentru a fi închise”, a spus şi Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale.

Într-un an, românii au cheltuit în marile magazine peste opt miliarde de euro. Hipermarketurile din toată ţara iau jumătate din această sumă.

Dacă hipermarketurile s-ar închide în weekend, atunci o treime din încasările lor s-ar evapora. Oamenii ar fi obligaţi să cumpere din pieţe sau de la buticuri, spun reprezentanţii industriei alimentare.

Există o proporţie mare de economie subterană în acest segment. Preţurile sunt un pic mai mari în magazinele de proximitate”, spune Mihai Vişan.

Şi în alte ţări s-au luat diverse decizii privind funcţionarea hipermarketurilor. Franţa, de exemplu, vrea să crească numărul duminicilor în care supermarketurile sunt deschise, iar Ungaria a votat pentru închiderea unităţilor la final de săptămână. La noi, iniţiativa a împărţit românii în două categorii.

„În timpul săptămânii se cam închid supermarketurile când ajung eu sau nu mai sunt produsele care trebuie. Traiul de acolo e altfel decât la noi, acolo se merge pe luat masa în oraş, îşi permit, la noi găteşti acasă”, spune un client.

Nu folosesc supermarketurile, cumpăr doar de la magazinele mici”, afirmă altcineva.

Şi în 2010 şi în 2014 au fost propuneri similare în Parlament - să se închidă hipermarketurile la final de săptămână, dar au fost respinse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri