Protest. Scumpirea energiei scoate în stradă angajații marilor combinate

Data publicării:
protest energie

Câteva sute de muncitori din cele mai mari combinate din ţară au protestat de teamă că îşi vor pierde locurile de muncă, în condițiile în care marii consumatori industriali au plătit anul trecut peste 400 de milioane de euro pentru energia verde. Din cauza aceasta, ei ameninţă cu închiderea unor secţii sau relocarea combinatelor în alte ţări.

Mittal îşi poate schimba afacerea în altă ţară a lumii unde are mult mai multe condiţii, iar România va rămâne o colonie fără locuri de muncă şi într-o gravă sărăcie”, a spus Ilinca Diaconu, lider sindical la Arcellor Mittal Galaţi.

Asta înseamnă o pierdere substanţială pentru sectoare economice ca metalurgia şi chimia-petrochimia”, spune Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa.

De vină pentru această situaţie ar fi, în opinia premierului, chiar președintele Traian Băsescu, pentru că blochează legea certificatelor verzi. Adică nu este de acord cu înjumătăţirea numărului de certificate plătite de consumatori, producătorilor de energie verde.

Cel mai mare pericol al României în 2014: explozia preţurilor la energia electrică. Preşedintele a refuzat de două ori promulgarea legii prin care se reducea cota de certificate verzi şi preţurile rămâneau constante. O să prezint la şedinţa de guvern care e implicaţia, dacă facem cum zice Băsescu, toate facturile se măresc cu 50% pentru zona industrială”, a spus Victor Ponta.

Ulterior, premierul şi-a nuanţat declaraţia. Preţul energiei nu ar creşte cu 50%, ci doar cu câţiva lei. Adică, la o factură de 100 de lei, românii plătesc acum 7,5 lei pentru certificate verzi, iar dublarea acestei ponderi înseamnă o creştere a facturii cu încă 3,7 lei.

„50% din ce este cota regenerabilă, deci de la 42 de lei pe MW la 63 de lei pe MW. E 50% din ce înseamnă impactul în factura finala a consumatorului casnic a cotei pentru energie regenerabilă”, a spus premierul.

Preşedintele a reacţionat la declaratia Premierului, spunând că reducerea certificatelor verzi se aplică încă din vara anului trecut când a fost aprobată Ordonanţa şi că singurul care doreşste creşterea preţurilor este Victor Ponta prin introducerea supraaccizei de 7 eurocenţi la carburanţi

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2013 (...) este deja în vigoare și, prin urmare, îşi produce efectele din data de 1 iulie 2013. Sesizarea de neconsituționalitate înaintată de preşedinte nu suspendă aplicarea OUG nr. 57/2013 (..) ceea ce dovedește că afirmațiile premierului Victor Ponta sunt voit mincinoase și urmăresc dezinformarea vădită a cetățenilor”, se arată într-un comunicat al Președinției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri