Proteste anti-Roşia Montană. Clujenii au aruncat cu roşii în fotografia ministrului Culturii, Daniel Barbu

Data publicării:
8 1 1

Foto: monitorulcj.ro

Mitingul de la Cluj-Napoca a început în centrul oraşului, unde mai mulţi protestatari au adus o fotografie a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au aruncat apoi cu roşii. Ei au cerut demisia ministrului, pe care îl acuză că refuză includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO.

„Ne-am săturat să fim furaţi! Vrem să luăm atitudine împotriva politicienilor, să nu ne mai distrugă ţara şi să ne-o vândă! Să salvăm Roşia Montană, să nu se exploateze cu cianură, să nu se distrugă Transilvania”, au spus participanţii la miting.

Câteva sute de persoane au protestat şi la Câmpeni, în Munţii Apuseni. Localnicii, care trăiesc în majoritate din turism, se tem că proiectul canadienilor va distruge natura.

„Exploateză aurul, ducă-l! Dar şi cianura în acelaşi timp. Vrem o viaţă mai bună pentru toţi, nu numai pentru cei din Roşia! Am copii, sunt de aici din Avram Iancu şi nu vreau să se deshidă Roşia Montană”, au spus cei din Câmpeni.

Aproape 300 de ieşeni au protestat în centrul oraşului. Manifestanţii au mărşăluit prin mai multe cartiere şi, pentru câteva minute, au blocat un sens de mers într-o intersecţie. „Uniţi salvăm Roşia Montană, uniţi salvăm Roşia Montană!”, au strigat aceştia.

Aproximativ 500 de oameni s-au strâns în centrul Sibiului, unde, înarmaţi cu umbrele multicolore, au protestat ore în şir faţă de proiectul canadienilor.

De la începutul lunii septembrie, proteste faţă de proiectul minier pe bază de cianuri au loc în fiecare duminică în Piaţa Universităţii din Capitală şi în alte mari oraşe din ţară. Asta, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri