RETROSPECTIVĂ 2013. Avioane de luptă cumpărate în ultimul ceas

Data publicării:
avion F16

Două oferte a avut statul român. Suedezii de la Grippen ne promiteau avioane noi plus investiţii în industria noastră aeronautică.

Alternativa era avionul F16, fabricat în Statele Unite. Parteneriatul NATO şi politica pro-americană, plus costul mai mic a înclinat balanţa spre acesta din urmă. România a găsit avioane F16 în Portugalia. Folosite. Contractul a fost semnat pentru 628 de milioane de euro.

Două mari baze aeriene din România, de la Câmpia Turzii şi Feteşti vor trebui renovate pentru primirea avioanelor de luptă americane. Piloţii şi tehnicienii vor fi trimişi la specializare.

F16-le va fi dotat cu 48 de lansatoare de rachete şi 12 de bombe ghidate prin laser. Avioane vor avea 18 rachete aer sol. Toate aceste echipamente vor fi monitorizate de la sol de sisteme de urmărire pentru ca armele să nu dea greş în lovirea ţintelor. Americanii se vor ocupa de modernizarea celor 12 avioane şi vor primi 457 milioane de dolari pentru asta. Alte 173 de milioane de dolari vor ajunge în bugetul Portugaliei.

Contractul de achiziţie a avioanelor de luptă F16 a fost contestat îndelung de concurenţii de la Gripen, care au atras atenţia Ministerului Apărării că armata portugheză primise gratuit aeronavele pe care noi urmează să dăm bani grei. Dar decizia fusese luată. Oricum, achiziţia era evident necesară. Bătrânele noastre Mig21 Lancer sunt mai mult decât uzate moral şi nu pot proteja spaţiul aerian al României.

Problema Forţelor Aeriene nu este rezolvată oricum prin cumpărarea celor 12 avioane de război F16. Ele formează doar o escadrilă din patru cât ar avea nevoie România pentru securizarea deplină a spaţiului aerian. Primul avion va ajunge la noi în 2016 şi va putea fi folosit în 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri