REVISTA PRESEI. Elevii români de la o şcoală din Oradea nu pot folosi aceeaşi toaletă cu colegii maghiari

Data publicării:
3001 20unguri 20oradea-46592

Ziarul Bihoreanul a relatat cazul unei şcoli din plin centrul Oradei, unde elevii români nu mai pot folosi aceeaşi toaletă cu colegii maghiari, iar pentru a lua prânzul trebuie să “migreze” la o altă instituţie, căci doar copiii maghiari au propria sală de mese în localul unde învaţă.

Dincolo de aceste situaţii jignitoare, Bihoreanul a descifrat şi mecanismul prin care, cu o tenacitate de invidiat, liderii maghiari fac posibilă apariţia unor noi şcoli exclusiv pentru această etnie. Întâi se mută de la diverse şcoli din oraş la una singură mai multe clase maghiare, până când acestea devin majoritare, iar cadrele şi părinţii votează ca ea să devină şcoală exclusiv maghiară. Apoi, invocând numărul mare de elevi, noua şcoală astfel în fiinţată cere mai multe spaţii, chiar dacă în celelalte şcoli etnice ele sunt excedentare.

În tot acest timp, elevii români se înghesuie în şcolile rămase, iar municipalitatea se alege cu o nouă povară. Căci, din banii tuturor orădenilor, indiferent de naţionalitate, primăria trebuie să achite chirii bisericilor maghiare ce revendică imobile şcolare. Şi pe care, cum le obţin, le şi transformă imediat în şcoli maghiare.

Mai multe amănunte legate de acest subiect a dezvăluit, în cadrul emisiunii Revista Presei, Adrian Criş, redactorul-şef adjunct şi, totodată, semnatarul articolului din Bihoreanul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri