RUINE. În centrul oraşului Turda zace o clădire gigant începută în 1980

Data publicării:
turda ruine

O monstru de beton, hidos şi dărăpănat. Aşa a ajuns clădirea care, până în 1989, ar fi trebuit să fie Casa de Cultura din Turda, cea mai moderna din nord-vestul Transilvaniei. Imediat după prăbuşirea comunismului, destinul clădirii s-a schimbat.

Dupa 1990, lucrarile au fost oprite definitiv. Au urmat ani de dezbateri şi transferuri între instituţii, timp în care construcţia s-a ruinat.

„În 2004 au fost iniţiate mai multe hotărâri de Consiliu Local în care clădirea era transferată din patrimoniul municipiului Turda în patrimoniul Ministerului de Justiţie având un scop foarte clar: construcţia unui Palat de Justiţie în Turda. În 2008 ea a fost transferată înapoi la municipiul Turda urmând ca din nou în 2010 să avem o solicitare din partea Ministerului Justiţiei cu acelaşi obiect dar de data aceasta cu o finanţare. Din nefericire nici de această dată transferul nu s-a realizat”, explică situaţia Lucian Nemeş, viceprimarul oraşului Turda.

Construcţia clădirii cu o sală de peste 1.000 de locuri a costat 13 milioane de lei. Pentru a nu fi demolată, autorităţile din Turda au lansat un concurs internaţional pentru arhitecţii dispuşi să transforme clădirea. Reamenajarea a fost evaluată la şapte milione de euro, bani ce ar urma să fie obţinuţi din finanţări europene.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri