Raed Arafat răspunde acuzațiilor din Colectiv

Data publicării:
Raed Arafat Bucuresti Octav Ganea 003-1

Raportul Corpului de Control al Guvernului arată că Planul Roşu de Intervenţie a fost activat cu mare întârziere. Abia la 18 minute de la primul apel şi la șapte minute după ce ambulanţele ajunseseră la faţa locului.

„O vâlvătaie enormă. A ars tot tavanul. A ars ca o torță în mai puțin de 2 secunde.”

***

„Care au fost ultimele imagini văzute? Căţărându-mă pe oameni şi încercând să ies afară.”

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă susţine că „alocarea de echipaje specifice Planului Roşu s-a făcut începând cu ora 22:43, după recunoaşterea efectuată de către primele echipaje sosite la locul intervenţiei”.

O altă critică a fost la adresa modului în care au intervenit autorităţile, necoordonat. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă e acuzat că nu a coordonat toate operaţiunile de la faţa locului.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: „Sunt foarte multe victime care au ajuns la spital, mulți care au ajuns pe picioare, e o chestie normală într-o situație de acest gen.”

Răspunsul DSU arată că „reprezentanţii Corpului de Control nu diferenţiază conceptele de coordonare şi conducere a unei intervenţii. Unele decizii au fost luat chiar telefonic de şeful DSU, înainte de sosirea la faţa locului.”

În privinţa acuzaţiei că nu a fost ridicat un cort mobil, iar victimele au fost resuscitate pe asfalt, documentul trimis de Raed Arafat conţine inclusiv poze de după atentatele de la Bruxelles, unde primul ajutor este acordat în acelaşi fel.

„Nu era necesară ridicarea cortului pentru că victimele au fost evacuate rapid către spitale. Instalarea era obligatorie dacă trebuia să se aştepte mult timp până la evacuare. Cât despre afirmaţia că resuscitarea s-a făcut impropriu pe asfalt (...) victimele nu puteau fi mutate în timpul manevrelor de resuscitare, asta ar fi însemnat întrerupere manevrelor.”

Raportul Corpului de Cotrol mai arată că echipajele sosite la faţa locului s-au panicat.

Cazul a fost dat la 22:41, am ajuns la 22:43. Deja începuseră să iasă, strigând :„Ajutați-ne! Salvați-ne!”

„Aparenţele înşală şi nu pot fi baza unui raport. Din raportul Corpului de Control nu rezultă clar cum se corelează panica sau reacţia particulară a unor echipaje cu lipsa de coordonare a lor”, se apără şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Corpul de Cotrol susţine că serviciul de ambulanţă a avut pe teren doar jumătate din cei 1.740 de angajaţi care ar fi trebuit să fie mobilizaţi în acea noapte, iar firmele private nu au fost lăsate să intervină.

„Ambulanţele private au făcut parte din Planul Roşu de Intervenţie, fiind utilizate pentru urgenţele curente. Acestea nu sunt standardizate şi interoperabile, ceea ce ar fi creat dificultăţi în tratarea victimelor. ”, este răspunsul lui Raed Arafat.

Alte reproşuri guvernamentale se referă la întârzierea cu care a fost activat mecanismul de protecţie civilă al UE, prin care puteau fi preluaţi rapid mulţi dintre pacienţi.

Declanşarea Mecanismului nu garantează sprijin, ci doar lansează un apel de sprijin. Autorităţile au decis contactarea directă a structurilor ce ar fi putut ajuta cu tratarea pacienţilor cu arsuri'”, este replica din documentul dat publicităţii de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

64 de oameni au murit din cauza incendiului Colectiv.  


În răspunsul trimis de Departamnentul pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat se desființează toate criticile Corpului de Control al Guvernului. În documentul de 45 de pagini scrie că, în acest raport, sunt „neconcordanțe, neclarități și aspecte neconforme cu realitatea,” cu alte cuvinte sunt acuzații nefondate. Și asta pentru că nu s-a cerut un punct de vedere al autorităților direct implicate în operațiunile de salvare. Singura întâlnire, se suține în acest document, a Corpului de Control cu aceste autorități a fost înainte de a se porni această anchetă.

De asemenea, în document se arată că sunt folosiți termeni generali, neclari și că nu sunt indicate clar acțiunile care sunt criticate.

La criticile aduse de Corpul de Control la adresa celor care au comunicat cu presa, în document se răspunde că, într-adevăr, purtătorul de cuvânt a comunicat cel mai mult cu presa, iar la final Raed Arafat a făcut un bilanț, în calitate de specialist și că, în cazul în care doar purtătorul de cuvânt ar comunica cu presa, ar exista riscul să fie acuzați de lipsă de transparență.

De asemenea, la acuzațiile de improvizație la adresa autoritățiilor, că au luat decizii în afara procedurilor, Departamentul pentru Situații de Urgență spune că astfel de afirmații sunt periculoase pentru că în cazul altor dezastre autoritățile ar putea să nu mai ia astfel de decizii, în afara procedurilor, chiar dacă ele ar fi benefice pentru rezolvarea situației. 

Citește și: Raport. Intervenția în cazul Colectiv a fost necoordonată și cu improvizații

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri