Reacţii după ce Regele Mihai l-a exclus pe Nicolae din linia de succesiune la tron. Principele nu a participat la discuţia care i-a stabilit soarta 

Data publicării:
5 1 -1

Întâlnirea a avut loc la începutul lunii în Elveţia, iar la consfătuirea dintre membrii Casei Regale a participat şi Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale pentru securitatea energetică, cel care i-a consiliat pe nu mai puţin de patru foşti prim-miniştri.

Nicolae Mihai Medforth Mills, nepotul Regelui Mihai I. Aşa a semnat fostul principe un mesaj public prin care acceptă şi recunoaşte decizia bunicului său.

„Poziţia de Principe al României şi prezenţa în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viaţa pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestăţii Sale Regelui este binevenită pentru mine”, se arată în comunicatul lui Nicolae Mihai Medforth Mills.

Decizia a fost luată la Versoix, în Elveţia, unde se află regele Mihai şi regina Ana. În fotografiile postate de Casa Regală apar în imagine regele Mihai - în capul mesei, Principele Radu, consilierul Ioan Luca Vlad, dar şi ambasadorul Mihnea Constantinescu. Decizia de a-i retrage prinţului titlul şi de a-l exclude din linia de succesiune nu este una fără precedent în istoria monarhiei româneşti.

Familia de România are un specific, un exotism al său. A avut pe tatăl regelui Mihai care, la un moment dat, Carol al II- lea n-a mai fost principe moştenitor, a avut un unchi al regelui Mihai, pe principele Nicolae, alt Nicolae care tot aşa dintr-o pasiune şi printr-o căsătorie morganatică a trebuit să nu mai aibă titlu princiar. A avut de curând cazul acela din America a unei fiice a Regelui Mihai care pentru preocupări deloc princiare şi deloc regale, luptele între cocoşi sau, mă rog, aşa ceva a trebuit să piardă titlul”, a spus Răzvan Theodorescu, istoric, la Digi24. În cazul nepotului Nicolae, însă, Familia Regală a precizat că nu este vorba despre o sancţiune.

„Această decizie a venit după o lungă chibzuinţă, după zile de discuţii, după consultări şi nu a fost o decizie luată cu inima uşoară. Eram şi eu, şi Mihnea Constantinescu, au mai fost şi alţi membri prin telefon, persoane din străinătate şi alte personalităţi, oameni cu experienţă de viaţă foarte bogată, profesională, economică, diplomatică. Dar decizia e a Majestăţii Sale şi el, regele nostru, a hotărât că atât să fie spus şi atât a fost spus”, a spus Ioan Luca Vlad, consilierul Casei Regale.

Cei care au colaborat însă cu fostul principe spun că au fost impresionaţi de modestia şi spiritul său caritabil. Anul trecut nepotul regelui Mihai a donat cărţi în peste 100 de sate.

A trecut pe drumurile acelea prăfuite, a ajuns în satele alea. S-a întâlnit cu copii de acolo, iar ce înseamnă pentru copii această întâlnire poate să fie evenimentul vieţii lor. Poate că nici Nicolae nu a fost chiar pregătit să gestioneze succesul”, a spus Irene Arsene, manager Curtea Veche.

Maratonul caritabil al principelui nu s-a oprit aici. Alături de campionul naţional la ciclism a parcurs 1000 de km cu bicicleta ca să strângă bani pentru a-i ajuta pe copiii defavorizaţi să aibă acces la educaţie.

„În ceea ce îl priveşte, când ajungeai şi te aşteptau sute de copii, în Sighetu Marmaţiei, cred că erau 600 şi se uitau la tine ca la un prinţ din Bucureşti, în loc de cal, erai pe bicicletă, ce-i drept, clar chestia asta te făcea să ai energie pentru încă o zi şi tot aşa”, a declarat Alex Ciocan, campion naţional la ciclism.

Unul dintre consilierii Casei Regale susţine că Prinţul Nicolae nu duce lipsa de oferte din mediul privat şi că una dintre variante ar fi să părăsească România pentru Kenya.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri