Refuz ministerial. Cum au pierdut învăţătorii şi educatorii o creştere a salariului de 18%

Data publicării:
1801 20invatator 20educator-44398

Dacă ordinul ar fi fost semnat, învăţătorii deveniţi profesori ar fi luat cu până la 18% mai mult la salariu. Pentru un învăţător debutant, această mărire însemna aproape 100 de lei, iar dascălilor cu experienţă de peste 35 de ani le-ar fi adus o creştere de peste 600 de lei.

În Legea Educaţiei Naţionale se prevede că pentru postul de cadru didactic este nevoie de studii superioare. Însă există şi o excepţie: cei aflaţi deja în sistem. În cazul lor, legea permite echivalarea experienţei la catedră cu studiile de licenţă.

Legea permite echivalarea experienţei la catedră cu studiile de licenţă

„Cadrele didactice care ocupă funcții de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învățători/învățătoare, maistru-instructor, antrenor și care au dobândit formal, nonformal sau informal competențe profesionale până la intrarea în vigoare a prezentei legi îndeplinesc condiția pentru ocuparea funcției didactice de profesor pentru învățământul preșcolar, profesor pentru învățământul primar, respectiv, profesor antrenor, în baza unei metodologii de recunoaștere și echivalare elaborate”, prevede Legea 1-2011, alin. 3.

Aşa că cei peste 20.000 de învăţători care aveau experienţă, dar nu aveau studii de licenţă, s-au înscris în procesul de echivalare stabilit printr-un ordin de ministru dat de Daniel Funeriu în 2011. Conform calendarului, învăţătorii trebuiau să-şi primească atestatele de echivalare în noiembrie anul trecut. Doar că ministrul din acel moment, Ecaterina Andronescu, a refuzat să semneze ordinul.

„Echivalarea asta însemna ca practica de la catedră să fie echivalată cu diploma de licenţă. Este împotriva tuturor practicilor europene. Aşa ceva nu se întâmplă nicăieri în lume”, susţine Ecaterina Andronescu.

Aceasta a dat, în schimb, o ordonanţă prin care toţi educatorii sunt obligaţi să urmeze o facultate în profilul postului, în cel mult şase ani de la intrarea în vigoare a actului legislativ.

Sidicatele cer rezolvarea problemei

Îngheţarea echivalărilor a creat nemulţumire în rândul dascălilor care solicită rezolvarea problemei.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Ministerului Educaţiei Naţionale să clarifice situaţia celor peste 22.000 de cadre didactice - educatori şi învăţători - absolvenţi de licee pedagogice sau alte şcoli echivalente, care şi-au depus dosarele în vederea recunoaşterii şi echivalării competenţelor dobândite formal, nonformal şi informal, în conformitate cu Metodologia aprobată prin Ordinul nr. 5484/2011”, se arată într-un mesaj trimis de sindicate.

Mărirea salariilor celor peste 20.000 de cadre didactice ar fi însemnat o sarcină suplimentară din bugetul Educaţiei de peste 100 de milioane de lei.

Salariile învăţătorilor

debutant 1.071 lei

vechime 2-6 ani 1.143 lei

vechime 35-40 ani 2.269 lei

Salariile profesorilor

debutant 1.253 lei

vechime 2-6 ani 1.326 lei

vechime 35-40 ani 2.881 lei

sursa: hotnews.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri