Retrocedate şi abandonate: peste 400 de clădiri istorice sunt lăsate în paragină în Bucureşti

Data publicării:
cladiri-6

Peste 400 de clădiri retrocedate sunt abandonate în Bucureşti. Unele au ajuns locul unor crime odioase, altele au devenit adăpost pentru oamenii străzii. Foste spitale, hoteluri sau alte imobile care impresionau în trecut au fost lăsate în paragină după ce au ajuns înapoi la vechii proprietari. Unele sunt monumente istorice şi ar trebui verificate periodic de autorităţi, însă acest lucru nu se întâmplă de cele mai multe ori.


Geamuri sparte, uşi rupte, ferestre smulse, o curte plină de gunoaie şi de reziduuri medicale - aşa arată acum clădirea în care a funcţionat Spitalul Evreiesc Caritas. A fost spital de război, apoi spital destinat oamenilor săraci. Astăzi însă găsim doar ruine. După ce a fost retrocedat în 2011, imobilul a devenit adăpost pentru maidanezi.

Nici fostul spital de boli venerice „Prof. dr. Scarlat Longhin”, din sectorul 4, nu este într-o stare mai bună. Clădirea a fost abandonată, iar locul a devenit adăpost pentru oamenii străzii. Un om chiar a fost ucis aici.

Şi fostul Hotel Muntenia din centrul Capitalei este abandonat din 2006. Chiar şi aşa, imobilul este promovat pe numeroase site-uri ca un loc ce garantează confortul turiştilor.

Este un exemplu tipic în care proprietarul vrea să îl demoleze. Nu poate, pentru că este monument istoric, şi atunci forţează. Fie îl lasă să se prăbuşească, fie - mai rău - introduce în clădire persoane vulnerabile care distrug ele clădirea”, explică Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Dacă vorbim de Municipiul Bucureşti, s-a constatat că, în ultimii 25 de ani, la doar 3% dintre monumentele (istorice) funcţionarii au mers (pentru verificări), în rest nimeni nu ştie dacă acele monumente există sau nu”, mai arată Nicuşor Dan.

În Bucureşti sunt aproape 1500 de clădiri monument istoric. Peste 500 au fost abandonate de noii proprietari după ce au fost retrocedate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri